Srbija među prvih 10 u Evropi po rastu BDP
Foto: Aleksandar Jovanović

OPTIMIZAM: Vučić zadovoljan ekonomskim učinkom u 2013.

Srbija među prvih 10 u Evropi po rastu BDP

InfoBiz -
Dejan Miljković, profesor bankarstva na Megatrendu, kaže da nas očekuje veći boljitak od onog koji najavljuje prvi potpredsednik Vlade

BEOGRAD - Pozitivni pomaci.Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će ove godine Srbija moći da unapredi stanje ekonomije. S rastom privrede od 2,4 procenta u 2013. godini Srbija se svrstala među vodećih 10 zemalja u Evropi, smatra Vučić.- Srbija je jedna od zemalja u prvih 10 u Evropi po rastu bruto društvenog proizvoda (BDP). Naravno, nama je lakše nego Holandiji i Nemačkoj, koje imaju veoma visok društveni proizvod, da pravimo rast, ali to pokazuje veću odgovornost i veću ozbiljnost države i rekao bih neuporedivo bolje rezultate - izjavio je Vučić.Novi investitoriKada je reč o novim projektima, Vučić je rekao da se deo njih oslanja na ulaganja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i da je Srbija već dobila deo novca koji treba da utroši. On je najavio da će uskoro stići i neki „drugi novac“, za koji tek treba da se donese odluka kako da se utroši.- Mislim da u narednoj godini, sa velikim projektima u koje očekujem da uđemo, situaciju možemo i dalje da popravljamo - istakao je Vučić.Da je Vučićev optimizam opravdan, veruje Dejan Miljković, profesor bankarstva na Megatrend univerzitetu. On ističe da očekuje daleko veći boljitak od onog koji najavljuje Vučić, koji je, kako tvrdi, čak i oprezan u izjavama o ekonomskom napretku.Atraktivni za ulaganja- Vučićev optimizam je opravdan, trenutno su stvoreni preduslovi za stabilno stanje i u monetarnoj i u fiskalnoj politici. Postajemo zemlja koja je sve više atraktivna za strana ulaganja i sa Istoka i sa Zapada i ne treba praviti kočnice za njih. Ekonomski preduslovi postoje, ali postoje i političke kočnice iz različitih stranačkih grupacija. To se hendluje, ali bi se daleko bolje krenulo napred kada bismo imali izbore i kada bi najveći preuzeli odgovornost - kaže Miljković.Nastavak rastaEkonomista Goran Nikolić kaže da su rezultati koje je Srbija ostvarila u 2013. zaista dobri i da se to može odraziti i na ovu godinu.- Rast BDP prošle godine je iznosio 2,4 odsto, rast industrije je bio šest procenata, a izvoza 26 odsto, što su dobri rezultati. U 2014. očekuje se da će izvoz porasti za 10 do 12 procenata i industrija za oko tri odsto - objašnjava Nikolić.

Nikolić: U 2014. očekuje se da će izvoz porasti za 10 do 12 procenata
Nikolić: U 2014. očekuje se da će izvoz porasti za 10 do 12 procenata

ZapošljavanjeVIŠE POSLA NEGO OTKAZAVučić veruje da će u 2014. biti veći broj građana Srbije koji će naći posao od onih koji će ga izgubiti.- Očekujem da u 2014. godini bude veći broj zaposlenih nego onih koji će izgubiti posao - rekao je Vučić komentarišući podatak Republičkog zavoda za statistiku prema kome je nezaposlenost u 2013. godini smanjena za gotovo pet procenata, odnosno sa 25,5 odsto, koliko je iznosila u aprilu, na 20,1 procenat na kraju godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track