Tabakovićeva: Zaštićeni depoziti štediša Univerzal banke do 50.000 evra

Posle oduzimanja dozvole za rad

Tabakovićeva: Zaštićeni depoziti štediša Univerzal banke do 50.000 evra

InfoBiz -
Najverovatnije je da će nova banka isplatilac biti Poštanska štedionica

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kazala je da su štedni ulozi i svi depoziti Univerzal banke do 50.000 evra zaštićeni, kao i da neće biti kašnjenja u isplati studentskih kredita i stipendija.

Agencija za osiguranje depozita, koja je administrator banke, nastaviće da isplaćuje štedne uloge, istakla je Tabaković i objasnila da nisu svi depoziti i štedni ulozi garantovani, već samo oni do 50.000 evra. "Nema straha ni za 434 zaposlena u Univerzal banci, bar u prvom trenutku", rekla je Tabakovićeva.

Tabakovićeva je navela da će studentske stipendije i krediti biti isplaćivani preko banke isplatioca koju bude odredila Agencija za osiguranje depozita, koja je sada, po zakonu, administrator Univerzal banke. Prema njenim rečima, najverovatnije će nova banka isplatilac biti Poštanska štedionica.

Tabakovićeva je istakla da se NBS problemima Univerzal banke bavi više od godinu i po dana."Neočekivano za nas, došlo je do, verovatno naručenog teksta da će banka bankrotirati... a posle dva dana je podignuto tri miliona evra štednje i bilo je očigledno da neko pokušava da izvuče iz banke "živ novac" i da se na državu prevali trošak", rekla je Tabakovićeva.

Upitana da li je uzdrman bankarski sektor, ona je rekla da finansijska stabilnost ne zavisi od jedne institucije i da upravo zbog drugih "zdravih" banaka NBS nije smela da dozvoli da se državi pravi šteta i sredstvima štediša i deponenata "daju sumnjivi krediti onima koji su veliki broj banaka doveli u nezavidan položaj".Ona je navela da neće da ulazi u spekulacije da je banka vlasnički povezana sa Miroslavom Miškovićem, ističući da se ponaša jednako prema svakoj banci.

NBS je 31. januara oduzela dozvolu za rad Univerzal banci i imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora te banke.

O kursu dinara

Govoreći o kursu dinara, Tabakovićeva je rekla da će NBS uraditi sve da ne dođe do krupnih oscilacija vrednosti dinara zbog kojih bi trpeli građani, privreda i država. "Mi delimo sudbinu svetskog finansijskog sistema i reagujemo na svako pomeranje koje se dešava u Americi, izazvano reakcijom Federalnih rezervi, ali i sa svim što se dešava u nabavci deviza u Srbiji. Reagovaćemo na te uticaje, da ne dolazi do krupnih oscilacija. Ne mogu da garantujem, ali NBS će uraditi sve što može da spreči da zbog tih oscilacija trpe građani, privreda i država", rekla je Tabaković.Ona je ponovila da izbori neće uticati na finansijsku stabilnost i vrednost dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track