Najnovije vesti

Emirati uplatili prvu ratu za srpski alas
Foto: Beta

Posao vredan 33 miliona dolara

Emirati uplatili prvu ratu za srpski alas

Biznis
Posao je dogovoren pre godinu dana između vicepremijera Vučića i šefa diplomatije šeika Abdulaha bin Zajeda. Alas je protivoklopni raketni sistem velikog dometa. Izdvaja ga izuzetan nivo preciznosti, koja se postiže televizijskom ili infracrvenom glavom za samonavođenje, koja raketu "alas“ pretvara u neku vrstu "raketnog snajpera“

BEOGRAD - Kompanija UAE zadužena za razvoj naoružanja uplatila je na račun Jugoimport SDPR-a prvu ratu od najavljena 33 miliona dolara u razvoj raketnog sistema "alas“.  Ovaj posao dogovoren je pre godinu dana između vicepremijera Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Emirata šeika Abdulaha bin Zajeda.

Rakete "alas“ okosnica su vojne saradnje Srbije i UAE. Prema sporazumu dve države, Emirati će finansirati završetak razvoja ovog sistema. U finalnoj fazi, koja nastupa za tri godine, u njega će biti uloženo 220 miliona dolara. Tim novcem biće plaćen završetak istraživanja, nabavka opreme i serijska proizvodnja raketa, koje će se uskoro naći i u oružanim snagama UAE.

"Alas“ je protivoklopni raketni sistem velikog dometa koji je namenjen dejstvu protiv tenkova, ali i oklopnih vozila, brodova, niskoletećih helikoptera i ciljeva na tlu. Izdvaja ga izuzetan nivo preciznosti, koja se postiže televizijskom ili infracrvenom glavom za samonavođenje, koja raketu "alas“ pretvara u neku vrstu "raketnog snajpera“. U prednosti ovog raketnog sistema ubraja se i mobilnost, jer nije vezan ni za jednu vrstu platforme. Ispaljuje se brodskih paluba, tenkova, kamiona, helikoptera, kao i fiksiranih lansera na zemlji. Maksimalni domet raketa je 25 kilometara, s tim što je predviđeno i povećanje putanje do 60 kilometara.Sredstvima stiglim iz Emirata trebalo bi da bude ubrzan rad na raketnom sistemu koji je ocenjen kao najsloženiji proizvod srpske namenske industrije. Prema odredbama sporazuma sa Emiratima na "alasu“ će raditi više domaćih preduzeća, među kojima će glavnu ulogu imati valjevski "Krušik“, zemunski "Teleoptik“ i "Utva“ iz Pančeva. "Raketni sistem "alas“ biće interesantan ne samo partnerima iz UAE, već i trećim zemljama koje bi ga rado videle u svojim vojskama", kažu u Ministarstvu odbrane. Kako se navodi, reč je o tipu raketa koje se prozivode u malom broju država na svetu, kojima znatno jeftiniji "alas“ može ravnopravno da parira. Realizacija sporazuma sa Emiratima biće veliki podstrek za domaće fabrike koje će, zahvaljujući njemu, dobiti nove tehnološke linije i opremu. U Ministarstvu odbrane navode i da će ulazak "Alasa“ na svetska tržišta podići i "akcije“ drugih raketnih sistema koje se prozivode u Srbiji ili su u finišu razvoja. Tom krugu, pre svega, pripada protivoklopni sistem "bumbar“, koji je posebno interesantan kupcima iz sveta, ali i široka lepeza raketne municije. "Alas“ je protivoklopni raketni sistem velikog dometa koji je namenjen dejstvu protiv tenkova, ali i oklopnih vozila, brodova, niskoletećih helikoptera i ciljeva na tlu. Izdvaja ga izuzetan nivo preciznosti, koja se postiže televizijskom ili infracrvenom glavom za samonavođenje, koja raketu "alas“ pretvara u neku vrstu "raketnog snajpera“. U prednosti ovog raketnog sistema ubraja se i mobilnost, jer nije vezan ni za jednu vrstu platforme. Ispaljuje se brodskih paluba, tenkova, kamiona, helikoptera, kao i fiksiranih lansera na zemlji. Maksimalni domet raketa je 25 kilometara, s tim što je predviđeno i povećanje putanje do 60 kilometara.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...