(VIDEO) Vučić u Ikarbusu: Ovo je veliki dan za nas! Mercedes se posle 17 godina vratio u Srbiju!
Foto: Tanjug

Prvi Ikarbusov autobus sa Mercedesovom zvezdom

(VIDEO) Vučić u Ikarbusu: Ovo je veliki dan za nas! Mercedes se posle 17 godina vratio u Srbiju!

InfoBiz -
Novi model autobusa sa oznakom IK 112 LE biće prikazan na predstojećem salonu automobila u Beogradu
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Prvi autobus, koji je napravljen u saradnji "Mercedesa" i "Ikarbusa", izašao je danas iz fabrike u Zemunu , a znak nemačkog automobilskog giganta simbolično je na novi autobus postavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je danas veliki i važan dan i zbog povratka Mercedesa u Srbiju posle 17 godina, ali i zato što je to pokazatelj rasta indutrijske snage Srbije.

"Ovo je veliki i važan signal ponovnog rasta srpske industrijske snage. Pošto su neki na volšeban način uspeli gotovo da unište "Ikarbus", danas smo ovde da pokažemo da samo 300 zaposlenih može sve da preokrene i krene u vraćanje stare snage "Ikarbusa" i napravi ovakvu saradnju s "Mercedesom"", rekao je Vučić.

On je naveo da autobus košta 135.000 evra i da se za njegovu kupovinu već interesuju iz susednih država, a biće prodavan na području cele jugoistočne Evrope.

Vučić je rekao da su radnici "Ikarbusa" pokazali da je srpski radnik najbolji radnik kada ima motivaciju.

"Zahvalan sam radnicima koji su od januara, kad su stigli delovi za autobus, dan i noć marljivo radili i pokazali kolika je snaga srpskog radnika i kako možemo da radimno kada imamo motiv", rekao je Vučić i zahvalio ambasadoru nemačke Hajncu Vilhelmu i svima koji su učestvovali u projektu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio je da su simbol Srbije vredni i posvećeni radnici, "Merecdes", "Kontinental" i hiljade domaćih, ali i stranih preduzeća, a ne oni koji su vršili pljačkaške privatizacije, narkodileri i kriminalci.

Vučić je rekao da su za razvoj srpske privrede potrebne brojne reforme, bolji zakoni i poslovni ambijent.

On je rekao da ova zemlja ima dobre simbole.

"Simbol ove zemlje je "Mercedes", a ne oni koji su vršili pljačkašku privatizaciju, narkobosovi...simbol su radnici, "Kontinetal", hiljade malih srpskih preduzeća i hiljade drugih koji dolaze u Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ovaj autobus ponos Srbije i da se nada da će biti još toliko autobusa i vozila, navodeći da više nećemo morati da ih uvozimo iz Poljske, već da ćemo imati svoj, srpski "Mercedes".

Onima koji nisu verovali da postoji srpski "Mercedes", Vučić je poručio da danas mogu da vide njegov prototip, a za tri dana na Sajmu automobila će moći i da ga kupe.

Novi model autobusa sa oznakom IK 112 LE biće prikazan na predstojećem salonu automobila u Beogradu.

Na tom modelu "Mercedes" isporučuje samohodnu šasiju, a "Ikarbus" radi nadogradnju, pri čemu je posao podeljen pola-pola.

Posle potpisivanja ugovora o saradnji sa "Mercedesom", u "Ikarbusovoj" fabrici u Zemunu zajednički će se raditi na još šest do sedam novih modela autobusa - gradskih, međugradsjkih, turističkih i kombi vozila.

Ispunili smo sve standarde EUBeograd - Na visini zadatka.Da su na novom prototipu autobusa radili najbolji domaći stručnjaci, za Kurir potvrđuje dr Jovan Popić, stručnjak iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i vlasnik kooperantske firme „Hempo“:- Sa još osam vrhunskih stručnjaka iz Tehnološko-metalurškog fakulteta i iz Instituta „Goša“, radili smo na rešavanju problema zavarivanja raznorodnih metala i korozivne zaštite koja je na nivou evropskih zahteva. Domaćom pameću uspeli smo da rešimo mnoge zahteve za nivo kvaliteta koje je „Mercedes“ postavio. Kontrole nemačkih stručnjaka konstatovale su da su ispunjeni evropski standardi.Bogdan Jocić, vlasnik „Penumologike“ ističe da je u njega ugrađena najsavremenija oprema koja postoji.- Sve je digitalizovano, vozač može da napravi pravi ugođaj putnicima bilo kad je grejanje, bilo kad je klima u pitanju.

Zadovoljni smo velikim promenamaBeograd - Marljivi.Jovan Đurić, monter u proizvodnji, kaže da od saradnje njegove fabrike s „Mercedesom“ očekuje veliki uspeh.- Zadovoljni smo promenama, samo da idemo nabolje. Proizvodiće se kvalitetniji autobusi i u većem broju. Bićemo konkurentni na svetskim tržištima.Električar Siniša Alavanja naglašava da je novi autobus fantazija.- Autobus ima ekstra kvalitet. Svojski smo se potrudili da on bude što bolji i da ga što pre završimo. Uhodana smo ekipa i spremni smo da napravimo onoliko autobusa koliko god velika potražnja da bude.

http://www.youtube.com/watch?v=_ooAQGE5mKg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track