Tatjana Matić: Dobićemo digitalni signal do juna 2015.
Foto: Kurir štampano

TELEKOMUNIKACIJE: Veliki posao se privodi kraju

Tatjana Matić: Dobićemo digitalni signal do juna 2015.

InfoBiz -
Tada ćemo završiti proces prelaska sa analognog emitovanja TV signala. Pregovaramo sa EBRD o kreditu za završetak digitalizacije

BEOGRAD - Najvažniji zadatak Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u oblasti razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija jeste završetak procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala. Ovo je u intervjuu za Kurir rekla Tatjana Matić, državna sekretarka resornog ministarstva, i istakla da će čitav proces biti obavljen do juna 2015. godine.Kakva je trenutna situacija u ovoj oblasti?- Digitalnim signalom pokriveno je više od 75 odsto stanovništva zemlje. Za dva meseca ta brojka će dostići 90 odsto jer će JP „Emisiona tehnika i veze“ početi emitovanje sa dodatnih emisionih lokacija. Za to je potrebno njihovo opremanje, a trenutno pregovaramo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u cilju obezbeđivanja sredstava i realizacije kredita za završetak procesa digitalizacije.Šta Srbija dobija prelaskom na digitalno emitovanje?- Dobitak je dvostruk. Dobijamo značajno veći kvalitet televizijskog signala i oslobađamo deo frekvencijskog spektra za nove tehnologije. Građani koji već sada prate digitalnu televiziju imaju bolju sliku i kvalitet prijema, a potpunim prelaskom na digitalno emitovanje dobiće veći broj programa koji se mogu primiti običnom antenom, programe u visokoj rezoluciji (HD), kao i nove servise koje ovaj tip emitovanja podržava. Ministarstvo će se takođe potruditi da pruži pomoć najugroženijim građanima kako bi i oni mogli da dođu do adekvatne opreme za prijem signala digitalne televizije. Sa druge strane, efikasnom i racionalnom raspodelom opsega digitalne dividende stvaraju se uslovi za rast u oblasti telekomunikacija i internet velikih brzina, kao i celokupni ekonomski prosperitet.

Unapređenje mobilne telefonijeUVOĐENJE 4G TEHNOLOGIJERefarming je planiran u opsezima 900 i 1800 MHz kako bi se postigla preraspodela i ravnopravnost u korišćenju sva tri operatora mobilne telefonije. Komercijalnom upotrebom ovih opsega njima se omogućava da unaprede 3G mreže, stvara prostor za uvođenje 4G tehnologije, ostvaruje finansijska i dobit za državu, a građani dobijaju bolje telekomunikacione usluge i brži internet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track