SRPKINJA SE PITA: Ubavka Mitić savetuje ministra finansija Kanade, plata joj 1 dolar!
Foto: Printscreen Youtube

Trguje gasom i strujom

SRPKINJA SE PITA: Ubavka Mitić savetuje ministra finansija Kanade, plata joj 1 dolar!

InfoBiz -
Jedna od najbogatijih Kanađanki, rođena u Jugoslaviji iz koje je otišla kao devojka od 22 godine, promenila je ime, danas se zove Rebeka Mekdonald i osnivač je "Džast enerdži grupa" iz Toronta koji godišnje inkasira tri milijarde dolara

OTAVA - Jedna od najbogatijih Kanađanki, Rebeka Mekdonald (Rebeca MacDonald), rođena u Jugoslaviji kao Ubavka Mitić, jedna je od osam novih članova Ekonomskog saveta, objavio je prošle noći ministar finansija Džo Oliver (Joe).

Rebeka Mekdonald je osnivač i izvršna direktorka kompanije "Džast enerdži grup" iz Toronta koja trguje prirodnim gasom i električnom energijom. Ta kompanija ima više od dva miliona kupaca, a 2012. godine vrednost prodaje bila je blizu tri milijarde dolara. Ekonomski savet čini 16 privrednika i akademskih stručnjaka koji se povremeno sastaju s ministrom i daju preporuke za rešavanje poreskih, privrednih i finansijskih pitanja.

Prihvatili su simboličnu "platu" od jednog dolara, uz nadoknadu putnih i drugih osnovnih troškova. Cilj uključivanja privrednika iz oblasti maloprodaje i trgovaca u taj savet je smanjenje cena što je jedan od interesa premijera Stivena Harpera pred izbore 2015. godine.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

"Pošto je naš cilj da uravnotežimo budžet i eliminišemo deficit 2015. godine, važno je da čujemo glas vodećih kanadskih biznismena i ekonomskih inovatora", izjavio je ministar Oliver. Vlada i Ministarstvo finansija planiraju da 2015, posle sedam godina budžetskog deficita, stvore suficit od 3,7 miliona kanadskih dolara. Deficit je na kraju fiskalne godine, okončane 31. marta 2014, bio veći od 16 milijardi dolara. Ekonomski savet kao savetodavno vladino telo osnovan je decembra 2008. u jeku globalne finansijske krize i recesije. Sprovodeći svoj Akcioni plan, vlada premijera Stivena Harpera (Stephen) bolje je odgovorila na krizne izazove nego većina drugih razvijenih zemalja, uključujući i realni bruto-domaći proizvod koji je danas znatno veći nego pre recesije.

Ko je Ubavka?

Rođena u Sarajevu, Ubavka Mitić je do svoje 22. godine većinom živela u Beogradu, odakle se pre 40 godina odselila u Kanadu i postala Rebeka Mekdonald. Ipak, veze su ostale jake i ona pomaže i Srbe u Kanadi, i Srbiju. Pre dve godine darovala je 200.000 dolara fondaciji "Ana i Vlade Divac" za izgradnju stanova za izbeglice koje godinama žive u kolektivnom centru u Krnjači. Rebeka Mekdonald je 2002. proglašena je za privrednicu godine u Kanadi, a svake godine od 2003. do 2007. bila je proglašavana za najbolju izvršnu direktorku kanadskih kompanija. Pre pet godina dobila je međunarodnu nagradu "Horacio Alger" (Horatio) i članica je istoimenog kluba koji okuplja 300 moćnih ljudi iz Severne Amerike uključujući i neke bivše američke predsednike. Rebeka Mekdonald je i osnivač Centra za reumatoidni artritis i imunološke bolesti bolnice Sinaj u Torontu kojoj je poklonila tri miliona dolara.

http://www.youtube.com/watch?v=S6DPKHDRtpg
http://www.youtube.com/watch?v=S6DPKHDRtpg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track