Bugari novi vlasnici paraćinske staklare

Bugari novi vlasnici paraćinske staklare

InfoBiz -
Preuzeli obavezu da ulože 22 miliona evra u izgradnju nove fabrike i modernizaciju stare, a obezbediće i 10 miliona evra za isplatu dugova

BEOGRAD - Konzorcijum bugarskih firmi "Rubin" i "Glas indastri" potpisao je aneks ugovora o preuzimanju 63 odsto vlasništva u Srpskoj fabrici stakla iz Paraćina od "Srbijagasa" po ceni od 35 miliona evra.

Dokument su potpisali generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik Nadzornog odbora Korporativno-trgovinske banke iz Sofije Cvetan Vasilev. Ta banka je vlasnik bugarskih firmi koje preuzimaju paraćinsku staklaru i garant je te transakcije.
Novi vlasnik staklare je preuzeo obavezu investiranja 22 miliona evra u izgradnju nove fabrike stakla u Paraćinu i modernizaciju stare fabrike, a obezbediće i 10 miliona evra za isplatu dugova prema bankama i Fondu za razvoj.
Bugarski konzorcijum će isplatiti i polovinu od potrebnih 4,5 miliona evra za socijalni program, a drugu polovinu će obezbediti Vlada Srbije. Radnici će dobiti 300 evra po godini staža, a do sada se od 1.700 zaposlenih u staklari za odlazak iz fabrike prijavilo oko 500 radnika.
Bajatović je istakao da je predviđeno da nova fabrika stakla bude završena za godinu dana, a imaće kapacitet proizvodnje 120.000 tona stakla godišnje i prihod od prodaje stakla 60 miliona evra.
"Privatizacija paraćinske staklare je dobar model po kojem je država preuzela kapital u fabrici na osnovu dugova i uradila restrukturiranje preduzeća i čišćenje bilansa, a zatim pronašla strateškog partnera", rekao je Bajatović i najavio da će to biti model prodaje i Azotare i Metanolsko-sirćetnog kompleksa koji su u vlasništvu "Srbijagasa".
Bajatović je dodao da će sa 35 miliona evra, koliko će "Srbijagas" dobiti po osnovu prodaje Fabrike stakla u Paraćinu, biti isplaćeno ulaganje tog javnog preduzeća u fabriku i naplaćena sva njegova potraživanja.
"Ako novi vlasnik staklare ne ispuni investicioni plan u roku od tri godine moraće da fabriku vrati državi Srbiji", rekao je Bajatović. Cvetan Vasilev je istakao da je dao reč da će preuzimanjem staklare promeniti mišljenje o bugarskom biznisu u Srbiji.
Srbijagas je pre 2,5 godine postao vlasnik 63,62 odsto akcija Srpske fabrike stakla iz Paraćina, pretvaranjem duga od 34 miliona evra za gas u vlasnički udeo.
Staklaru je prethodno bila u vlasništvu bugarskog "Rubina" koji je u novembru 2006. za 100.000 evra kupio tu fabriku i preuzeo obavezu da u narednih pet godina u nju investira 25 miliona evra i plati sva dugovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track