Najnovije vesti

Ministar Vujović: Veliko interesovanje za kupovinu srpskih firmi
Foto: Fonert

Stiglo mnogo pisama

Ministar Vujović: Veliko interesovanje za kupovinu srpskih firmi

Biznis
Agenciji za privatizaciju je upućen veliki broj pisama o zainteresovanosti, a čak 60 odsto njih je kredibilno, rekao je Vujović na regionalnom skupu o slobodnim zonama, održanom u Privrednoj komori Srbije

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da postoji velika zainteresovanost investitora za privatizaciju društvenih preduzeća u Srbiji.

"Agenciji za privatizaciju je upućen veliki broj pisama o zainteresovanosti, a čak 60 odsto njih je kredibilno", rekao je Vujović na regionalnom skupu o slobodnim zonama, održanom u Privrednoj komori Srbije.

Agencija za privatizaciju je objavila poziv investitorima 15. avgusta, a na spisku za privatizaciju nalazi se 502 preduzeća, od kojih je 161 u restrukturiranju. Rok za dostavljanje pisama istekao je 15. septembra.

Detalje o pristiglim ponudama, prema očekivanjima, trebalo bi da objavi večeras premijer Aleksandar Vučić, kao i set mera koje će sadržati rebalans budžeta.

Govoreći o merama koje će sadržati rebalans budžeta, Vujović je rekao da se planira set mera koji će povećati prihodnu stranu i smanjiti troškove budžeta."Možda nas posle ovih mera danas neće voleti, ali će nam zato za nekoliko godina čestitati što smo rešili ovaj veliki problem", rekao je Vujović.

Sve uspešnije poslovanje u slobodnim zonamaVujović je ocenio da su slobodne zone jedan od efikasnijih načina za privlačenje stranih direktnih investicija i ukazao da preduzeća koja posluju u slobodnim zonama u Srbiji pokazuju sve bolje rezultate poslovanja.Vujović je u Privrednoj komori Srbije na međunarodnoj konferenciji o slobodnim zonama rekao da u Srbiji ima 12 slobodnih zona i da je u njima prošle godine poslovalo 226 preduzeća, 30 odsto više nego prethodne godine."Vrednost prometa u slobodnim zonama u 2013. godine je bila oko pet milijardi evra, što je rast od 97 odsto, a posebno je značajno što je učešće domaćeg repromaterijala u proizvodnji povećano za 260 odsto", istakao je Vujović.Izvoz robe iz slobodnih zona prošle godine je povećan za 143 odsto, na 2,1 milijardu evra, što je petina ukupnog izvoza iz Srbije.Ukupna vrednost proizvodnje u slobodnim zonama povećana je za 170 odsto i iznosila je 2,4 milijarde evra, a investicije su iznosile oko 198 miliona evra. U slobodnim zonama je prošle godine bilo zaposleno 18.313 radnika, 25,6 odsto više nego 2012. Ministar privrede Srbije Željko Sertić istakao je da i preduzeća koja rade u slobodnim zonama moraju da rade na jačanju konkurentnosti i poštovanju standarda Evropske unije, kako bi lakše dolazila do tržišta za izvoz.On je najavio da će se ubuduće više raditi na obezbeđivanju uslova za otvaranje novih firmi i rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju.Direktor Uprave za slobodne zone Srbije Milan Ristić je ocenio da rezultati poslovanja u slobodnim zonama mogu da budu mnogo bolji, imajući u vidu investicionu klimu u okruženju i pogodnosti koje okruženje daje investitorima u slobodnim zonama.Uprava za slobodne zone, kako je dodao, želi da uvede nove poreske pogodnosti za rad u slobodnim zonama, kao što je ukidanje poreza na dobit pravnih lica."Ako se prihvati naš predlog da se ne plaća porez na dobit, to će biti veliki stimulans za dolazak stranih investitora", rekao je Ristić i dodao da je Makedonija u slobodnim zonama uvela nulte poreze.Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović je kazao je da će danas potpisani memorandum između PKS i FEMOZE pomoći Srbiji ne samo kroz razmenu informacija, već i u predstavljanju Srbije kao zemlje gde su dobri uslovi za poslovanje.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...