Tabaković: Smanjiti oscilacije u kretanju inflacije
Foto: Beta

Sednica Odbora za finansije

Tabaković: Smanjiti oscilacije u kretanju inflacije

InfoBiz -
Očekujemo da će uspešnosti Narodne banke Srbije u ostvarivanju svojim zakonom definisanih ciljeva doprineti i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi

BEOGRAD - Narodna banka Srbije će u narednom periodu napore usmeriti na održavanje i unapređenje postojećih rezultata u oblasti cenovne i finansijske stabilnosti, s posebnim naglaskom na smanjenje oscilacija u kretanju inflacije i njeno stabilizovanje na nivou cilja, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je na sednici skupštinskog Odbora za finansije rekla da će se u okviru finansijske stabilnosti pažnja posvetiti rešavanju problema problematičnih kredita i prevenciji sličnih kretanja u budućnosti.

"Očekujemo da će uspešnosti Narodne banke Srbije u ostvarivanju svojim zakonom definisanih ciljeva doprineti i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", rekla je ona.

Tabaković je navela da će, istovremeno, u narednom periodu to otvoriti dodatni prostor za relaksaciju monetarne politike i da će njen doprinos ekonomskom oporavku ublažiti očekivane negativne efekte fiskalne konsolidacije.

Ona je ukazala da je finansijski sistem Srbije u celini, tokom 2013. godine bio stabilan. Na sednici odbora usvojen je polugodišnji izveštaj o monetarnoj politici (januar-jun 2013.) koji je podnela NBS, izveštaj o monetarnoj politici za prošlu godinu, potom i izveštaj o stabilnosti finansijskog sistema koji je takođe podnela NBS. Usvojeni su, takođe, i drugi izveštaji koje je podnela NBS.Predsednik skupštinskog odbora za finansije Veroljub Arsić rekao je da je uprkos kritikama, NBS postigla izvanredne rezulatte u prošloj godini, budući da je sačuvan kurs dinara, a inflacija je bila najniža od kada postoji tržišna privreda.On je rekao da se zahvaljujći svim merama koje je preduzela vlada očekuje rast privredne aktivnosti krajem 2015. i početkom 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track