ISPLATI SE: Za zimnicu treba minimalac

Koliko će novca građani Srbije morati da izdvoje kako bi napunili špajz

ISPLATI SE: Za zimnicu treba minimalac

InfoBiz -
Samostalno spravljanje kiseliša i ostalih namirnica za zimu prosečnu srpsku porodicu košta oko 23.000 dinara; Ukoliko se, međutim, odluče da kupe gotove proizvode u marketima, za to će im biti potrebna cela prosečna plata

BEOGRAD - Iako se zbog pada standarda već nekoliko godina smanjuje broj polica s teglama zimnice, i ove sezone je za porodice isplativije, ali i kvalitetnije da je u naprave nego da je kupe.Da je to tako potvrđuje i računica Kurira, po kojoj je za tročlanu porodicu za pripremu zaliha za zimu potrebno u domaćoj radinosti izdvojiti jednu minimalnu zaradu, odnosno do 23.000 dinara, dok je za iste količine zimnice nabavljene u prodavnici potrebno izdvojiti dvostruko više, odnosno prosečnu srpsku zaradu od 45.000 dinara.Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), za Kurir kaže da će dubina džepa odrediti i koliko će se para izdvojiti za zimnicu.

- Oni sa više novca kupiće, kao i ranije, gotovu zimnicu jer to sebi mogu da priušte. Međutim, takvih ljudi je sve manje jer je standard pao, pa je za većinu građana Srbije cena gotove zimnice previsoka. Zato se odlučuju da je prave, ali pošto je i to skupo za istanjene džepove potrošača, kupuju se male količine da bi se koliko-toliko zadovoljile potrebe i navike. Ako pogledate svoju, ali i druge kuće, videćete da se broj polica s teglama zimnice svake godine smanjuje. To je šteta jer proizvodnja zimnice može da bude srpski brend - kaže Papović za Kurir.

Dobra vestMINIMALAC 28.430 DINARA OD 2015.Vlada je juče donela odluku da visina minimalne cene rada u Srbiji od sledeće godine bude 121 dinar po satu, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Dosadašnja cena od 115 dinara po satu prestaje da važi od 1. januara 2015, a novi minimalac iznosiće 28.430,50 dinara. Poslednji put cena rada korigovana je u aprilu 2012. sa tadašnjih 102 dinara. Podsetimo, zahtev lidera vodećih sindikata bio je da se minimalna cena rada poveća na 137 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track