Najnovije vesti

Zastava kovačnica od danas u stečaju

Privredni sud u Kragujevcu

Zastava kovačnica od danas u stečaju

Biznis
00:00h
Stečajni postupak pokrenula je bugarska firma "Fero trans" zbog duga "Zastava kovačnice" od oko 2,6 miliona evra

KRAGUJEVAC - Kragujevačka fabrika otkovaka "Zastava kovačnica", koju je pre devet godina kupila bugarska firma "Inter trust", od danas je u stečaju, odlučeno je na prvom ročištu o pokretanju stečajnog postukpa u Privrednom sudu u Kragujevcu.

Za stečajnog upravnika imenovan je ekonomista iz Jagodine Stanislav Zdravković.

Stečajni postupak pokrenula je bugarska firma "Fero trans" zbog duga "Zastava kovačnice" od oko 2,6 miliona evra.

Sudija Privrednog suda Branislav Jovović izjavio je novinarima da je otvoren stečajni postupak jer su ispunjena dva zakonska uslova.

"Račun fabrike je u neprekidnoj blokadi od 17. juna ove godine na iznos od oko 106 miliona dinara, što je ukupno 105 dana neprekidne blokade, a zakon predviđa minimum 30 dana", rekao je Jovović i dodao da je drugi razlog za stečajni postupak trajna nesposobnost plaćanja farbike "Zastava kovačnica".

Direktor fabrike Đorđe Pecelj izjavio je novinarima da fabrika ima budućnost i tržište, kao i da samoj fabrici preduzeća u restrukturiranju duguju više od 100 miliona dinara."U narednom periodu radićemo na planu reorganizacije kako bi firma našla način za funkcionisanje", rekao je Pecelj i dodao da je država zapravo najveći poverilac fabrike.

On je dodao da fabrika 55 odsto svoje proizvodnje izvozi u Nemačku, Mađarsku, Belgiju i Kanadu, a u Srbiji proizvodi za nekoliko fabrika - najviše za vojnu Zastava oružje.

Predsednik ASNS u "Zastava kovačnici" Srđan Jelić rekao je da sindikati očekuju pomoć države jer je reč o fabrici osnovanoj 1857. godine, te da je sada trenutak da država ili neki drugi poverioci donesu odluku da fabrika ponovo postane državna.

Tu fabriku je 2005. godine kupila bugarska firma "Inter trust", čiji je vlasnika Valentin Zakarijev, a vlasnik firme koja je pokrenula stečajni postupak je njegov sin.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...