MISIJA MMF U BEOGRADU: Počeli razgovori, na dnevnom redu i javna preduzeća
Foto: Tanjug

Stigla delegacija iz Vašingtona

MISIJA MMF U BEOGRADU: Počeli razgovori, na dnevnom redu i javna preduzeća

InfoBiz -
Teme će biti makroekonomska situacija, javna preduzeća, a ako razgovori budu uspešni, i sklapanje aranžmana iz predostrožnosti. Činjenica da MMF dolazi znači da je vlada spremna, u suprotnom MMF ne bi došao, rekao je šef Svetske banke u Beogradu
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Beogradu su danas počeli dugo najavljivani razgovori sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda iz Vašingtona koji će trajati dve sedmice.

Teme će biti makroekonomska situacija, javna preduzeća, a ako razgovori budu uspešni, i sklapanje aranžmana iz predostrožnosti. Misiju, kao i prethodne godine, predvoditi Zuzana Murgasova.

Da će Srbija najverovatnije nakon posete ući u aranžman iz predostrožnosti, nedavno je najavio predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić dodajući da bi on mogao da bude dogovoren do kraja ove ili početkom naredne godine.

On je objasnio da postoje dve opcije aranžmana - iz predostrožnosti, gde sredstva stoje sa strane, a drugi je direktan kredit, i rekao da bi ovoga puta mogli bi da očekujemo aranžman iz predostrožnosti.

Slično je ranije izjavila i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, objašnjavajući da vsok nivo deviznih rezervi ukazuje na to da Srbiji nije potreban stend-baj aranžman, već upravo aranžman iz predostrožnosti."Aranžman iz predostrožnosti ne predstavlja dodatno zaduživanje, već bi doprineo jačanju održivog razvoja Srbije i pružio zaštitu od spoljnih šokova", kazala je tada Tabaković.

Šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je, na osnovu razgovora tokom godišnje skupštine MMF u Vašingtonu, rekao da zna da je ministar finansija Dušan Vujović pripremio nekoliko scenarija fiskalne konsolidacije, koji će detaljno biti razmotreni u razgovorma sa misijom."Činjenica da MMF dolazi znači da je vlada spremna, u suprotnom MMF ne bi došao", rekao je Verheijen.

Vujović je potvrdio tu spremnost vlade rekavši da je dogovorena solidna osnova za sutrašnje pregovore i da će se razgovarati o makroekonomskim projekcijama, a potom i o smanjenju troškova i o javnim preduzećima. Vujović je precizirao da će se u naredna dva dana govoriti o makroekonomskim projekcijama, a naredne sedmice o smanjenju troškova i o javnim preduzećima.

Inače, misija MMF-a je poslednji put bila u zvaničnoj poseti Srbiji od 26. februada do 13. marta ove godine. Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track