DRŽAVA SPASLA SRPSKU BANKU: Klijenti da isplate čekove i minuse!

Građani u panici jer ne mogu da pokriju dugove

DRŽAVA SPASLA SRPSKU BANKU: Klijenti da isplate čekove i minuse!

InfoBiz -
U Vladi Srbije odlučeno da se krediti ipak ne moraju zaključiti do zatvaranja filijala, odnosno 22. januara. Svi deponenti, međutim, već obavešteni da moraju da izmire sve preostale obaveze koje imaju prema banci

BEOGRAD - Klijenti Srpske banke, koja 22. januara prestaje da radi sa građanima, neće moći da izmire sve obaveze i ugase račune do pomenutog datuma, zbog čega se u Vladi Srbije sada traži rešenje za ovu situaciju. Kako Kurir saznaje, zasad je izvesno da se krediti banke ne moraju isplatiti do 22. januara, a tek će se videti kako će biti rešeno pitanje dozvoljenog minusa i čekova.ReorganizacijaU Agenciji za sanaciju depozita objasnili su za Kurir da cilj Vlade Srbije nije da se reorganizacijom banke pogorša finansijsko stanje građana.- Klijenti neće morati da do 22. januara vraćaju kredite. Traži se rešenje da ne vraćaju dug po dozvoljenom minusu ili čekove kojima su već nešto kupili - navode u Agenciji. Dozvola za rad Srpske banka, inače u državnom vlasništvu, bila je krajem prošle godine pod znakom pitanja, a zbog ogromnih gubitaka, koji se procenjuju i do 40 miliona evra. Umesto likvidacije, država je u ovom slučaju odlučila da igra ulogu spasioca, pa je budućnost banke vezala isključivo za vojnu industriju, a takav aranžman počinje da važi upravo od 22. januara. Gasi se 13 od 14 filijala banke, a bez posla ostaje oko 300 ljudi.Ostavljeni na cediluOvo je prvi put da zbog propasti neke banke klijenti moraju da ugase račune i otvore nove jer su u slučaju na primer Agrobanke računi bili prebačeni u Poštansku štedionicu.Kuriru su se javljali njeni klijenti, koji tvrde da banka traži da izmire sve dugove koje imaju da bi ugasili račune i mogli da otvore novi u drugoj banci. Tako, na primer, ako ste sa šest čekova platili 30.000 dinara, a prodavac će ih pustiti u narednih pet meseci, banci do 22. januara morate uplatiti isti taj iznos.Predrag Mitrović iz Kraljeva kaže za Kurir da mnogi nemaju para da pokriju izdate čekove, minus, ali i kredite.- Imam dva čeka i moram da uplatim 10.000 da bi mi izdali potvrdu kako bih otvorio račun u drugoj banci i dobio penziju narednog meseca. Supruga je imala dozvoljeni minus i pre gašenja računa skinuli su joj taj iznos. Nemam 10.000 i ne mogu da ugasim račun - izričit je Mitrović.

Bez obaveštenjaPREĆUTNO GAŠENJERazloge nejasnoća u vezi sa gašenjem računa građana treba tražiti i u tome što su detalji reorganizacije banke proglašeni poverljivim informacijama. Nije jasno zašto nije bilo bar nekakvog obaveštenja nadležnih - Narodne banke Srbije i ministarstava finansija i odbrane. U Srpskoj banci su za Kurir kratko rekli da se ekspoziture zatvaraju i da ćemo sve ostale informacije dobiti pravovremeno.

ČinjeniceŠTA PIŠE U OBAVEŠTENJUVRATITE ČEKOVE DO 22. JANUARA- Ako imate otvoren tekući račun za prijem zarada i penzija, do 22. januara morate da regulišete saldo na istom, vratite platne kartice i nerealizovane čekove.- Ako imate dinarski ili devizni račun, sredstva možete podići u matičnoj filijali, a posle 22. januara u centrali u Beogradu.- Ako imate oročene depozite, sredstva po dospeću istih takođe podižete u centrali u Beogradu.

ŠTA KAD PROPADNE BANKA- Ako se pripaja drugoj banci:- računi, sve obaveze i prava automatski se prebacuju u drugu banku- Ako se ne pripaja drugoj banci:- račun se gasi i otvara novi u drugoj banci- moraju da se podignu ušteđevine ili sredstva na računu- oročeni depoziti podižu se po dospeću ili odmah, ali bez kamate

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track