Srbija efikasno iskoristila EU fondove

Objavljen izveštaj

Srbija efikasno iskoristila EU fondove

InfoBiz -
ECA je utvrdila da je suma od oko 1,2 milijarde evra, koje je Srbija primila od EU između 2007. i 2013, u načelu efikasno iskorišćena kako bi se zemlja pripremila za članstvo u Uniji, navodi se u izveštaju

BRISEL - Srbija je uprkos nekim manjkavosti odgovorno trošila sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kaže se u danas objavljenom izveštaju Evropskog revizorskog suda (ECA), najvažnijeg nezavisnog finansijskog nadzornog tela u EU.

“ECA je utvrdila da je suma od oko 1,2 milijarde evra, koje je Srbija primila od EU između 2007. i 2013, u načelu efikasno iskorišćena kako bi se zemlja pripremila za članstvo u Uniji”, stoji u izveštaju koji je danas objavljen u Briselu.

Sud je utvrdio da je Evropska komisija, kroz usmeravanje fondova ka unapređenju javne uprave, uspostavljanju vladavine prava i suzbijanju korupcije uspešno postavila prioritete , što je dovelo do postepenog poboljšanja u ovim sektorima.

Sa druge strane, konstatovano je da je bilo i manjkavosti, pa se navodi da je evropski program pomoći za reformu pravosuđa sprovodi bez ikakve koordinacije sa sličnim programom vlade Sjedinjenih Američkih Država.

“Programi su u načelu ispunili zacrtane ciljeve, uz izvesne nedostatke kada je reč o planiranju, primeni i održivosti”, piše u izveštaju.

“Zbog toga je neophodno da Komisija, uprkos postepenom napretku u upravljanju pretpristupnim (IPA) fondovima, poboljša korišćenje druge generacije IPA za period od 2014-2020”, zaključili su revizori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track