SVE NEZAKONITE FUNKCIJE: Bajatović mora da se odrekne plate od 2,2 miliona!
Foto: Udovicic

Srbijagas

SVE NEZAKONITE FUNKCIJE: Bajatović mora da se odrekne plate od 2,2 miliona!

InfoBiz -
Bahato: Jedan od najplaćenijih državnih direktora odbija da se povuče sa četiri rukovodeće funkcije iako je to od njega traženo još u septembru 2014.

BEOGRAD - Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, skoro pola godine odbija da podnese ostavku na četiri funkcije u srpsko-ruskim firmama, u kojima mesečno prima 2,2 miliona dinara, ili više od 18.000 evra, saznaje Kurir.Agencija za borbu protiv korupcije 18. septembra prošle godine donela je rešenje kojim je utvrđeno da direktor „Srbijagasa“ krši Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jer istovremeno vrši tu javnu funkciju i funkcije člana Nadzornog odbora (NO) „Jugorosgasa“, predsednika NO Podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“, predsednika NO osiguravajuće kuće „Sogaz“ i direktora „Saut strima“ (Južnog toka), čime ugrožava nepristrasno vršenje funkcije u državnoj firmi.Žalba od pet meseci- On je bio obavezan da 15 dana od prijema rešenja podnese ostavku u „Jugorosgasu“, „Banatskom Dvoru“, „Sogazu“ i „Saut strimu“, ali se žalio Odboru Agencije i postupak je u toku - potvrdili su u Agenciji za Kurir i naveli da bi o žalbi Odbora trebalo da se odlučuje narednih nedelja.Na pitanje da li je moguće da Bajatović ipak zadrži sve fotelje, Božo Drašković, član Odbora, odgovara da ne zna za takav slučaj.- Kad Odbor kao drugostepeni organ odlučujući po žalbi potvrdi rešenje Agencije, a to, ako se funkcioner žali sudu, potvrdi i sud, male su šanse da se ništa ne desi. U slučaju prosvete reaguje Ministarstvo prosvete, neke bolnice Ministarstvo zdravlja - navodi on.Branko Pavlović, pravnik, kaže da je zakon hteo da spreči da jedan čovek ima više funkcija u državnim firmama, a ne da se strancima, što je ovde slučaj, zabranjuje da biraju ljude koje hoće tamo gde su većinski vlasnici.Ispod žita- Strani ulagač može da se oseti ugroženim. Ja bih ga smenio u „Srbijagasu“ jer loše radi, a ne tamo. Ako država misli da su interesi Srbije ugroženi u ovim firmama, onda to treba da kaže većinskom akcionaru direktno, a ne da se „ispod žita“ sprovode interesi nekih država - jasan je on.Dušan Bajatović nije imao komentar.

Agencija za borbu protiv korupcijeZAKON IDE NARUKU REKORDERIMA PO FUNKCIJAMAU Agenciji kažu da rešenje nije moglo da bude sprovedeno jer se Bajatović žalio, a Odbor se sastaje dva puta mesečno i razmatra žalbe po redu pristizanja. Iz Agencije su obećali za Kurir da će proveriti zašto sve traje toliko i ističu da ako žalba bude odbijena, nemaju zakonski mehanizam da funkcionera prisile da postupi po njenoj odluci, pa su zato tražili promenu zakona.OdgovornostPOSTUPAK POKRENUT POSLE PITANJA KURIRACelu proceduru je, inače, pokrenuo Kurir u avgustu prošle godine pitajući Agenciju da li je Bajatović morao da prijavi dve nove funkcije, u „Sogazu“ i „Saut strimu“, i prihode koje po osnovu njih ostvaruje jer ih nije bilo u imovinskoj karti. Tada je Agencija odgovorila da Bajatović nije tražio njihovu saglasnost da istovremeno bude direktor u četiri firme i pokrenula je postupak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track