ČADEŽ: Sistem dualnog obrazovanja smanjuje nezaposlenost mladih
Foto: Zorana Jevtic

Privredna komora Srbije

ČADEŽ: Sistem dualnog obrazovanja smanjuje nezaposlenost mladih

InfoBiz -
Osnovni koncept dualnog obrazovanja je to što se obrazovanje odvija na dva mesta - u školi i u kompaniji, gde učenik biva zaposlen i gde obavlja praktičnu nastavu

BEOGRAD - Sistem dualnog obrazovanja dao je rezultate u mnogim evropskim zemljama, u kojima je zbog primene takvog sistema nezaposlenost mladih ispod 10 odsto, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je objasnio da je osnovni koncept dualnog obrazovanja to što se obrazovanje odvija na dva mesta - u školi i u kompaniji, gde učenik biva zaposlen i gde obavlja praktičnu nastavu.On je naveo da se ne radi o praksi, već o učeniku koji je zaposlen u određenoj kompaniji.

"Slični koncepti su bili i u staroj Jugoslaviji. Ovaj model je dao rezultate u evropskim zemljama. Pokazalo se kroz iskustva u drugim zemljama da dualni sistem daje najbolje rezultate. Pogledajte nezposlenost mladih. U zemljama koje imaju dualno obrazovanje nezaposlenost je ispod 10 odsto, u Nemačkoj je sedam zarez nešto, u Austriji devet. U Srbiji je nezaposlenost 42 odsto", kazao je Čadež.

Upitan da li su se stekli politički, ekonomski i institucionalni uslovi za uvođenje dualnog obrazovanja, Čadež je kazao da su se stekli politički uslovi, jer su svi koji u tom procesu treba da odlučuju svesni da je to dobro rešenje.On je kazao i da kompanije koje budu zapošljavale mlade ljude time ulažu u budućnost, a da će se u cilju njihove animacije razgovarati o raznim podsticajima, među kojima je i oslobađanje od poreza.

Uz napomenu da se dualni sistem ne može preko noći organizovati, Čadež je naveo da je uloga PKS u tom procesu da bude veza između privrede i obrazovanog sistema."Uloga bi bila da razgovara sa privredom i animira je da učestvuje u ovom procesu. Zato i radimo na reorganizaciji celog sistema. Bez efikasne PKS ne možete da razvijete ovaj plan", kazao je Čadež.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track