KREDIT OD SVETSKE BANKE: Srbija dobila 36,2 miliona evra!
Foto: Wikipedia

Zajam

KREDIT OD SVETSKE BANKE: Srbija dobila 36,2 miliona evra!

InfoBiz -
Zajam će pomoći Srbiji da napravi tačnu, potpunu i elektronski dostupnu bazu podataka o vlasništvu nad nepokretnostima

BEOGRAD - Svetska banka odobrila je Srbiji zajam od 36,2 miliona evra (44 miliona dolara) za projekat unapređenja upravljanja nepokretnostima, saopšteno je danas iz te međunarodne finansijske institucije.

Kako se navodi u saopštenju, zajam će pomoći Srbiji da napravi tačnu, potpunu i elektronski dostupnu bazu podataka o vlasništvu nad nepokretnostima.

"Ovaj projekat podržava napore srpske vlade u sprovođenju reformi, pomažući joj da napravi bolje uslove poslovanja i otvaranja novih radnih mesta, kao i njene evropske integracije," rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Kako je istakao, bolja dostupnost informacija o nekretninama će privući investitore, smanjiće troškove i znatno će skratiti vreme potrebno za njihova ulaganja. Verheijen je rekao i da razvoj tržišta nepokretnosti treba da podstakne rad malih i srednjih preduzeća koja nepokretnosti koriste kao obezbeđenje za uzimanje kredita. Svetska banka je ocenila da i pored toga što je Srbija u poslednjoj deceniji znatno unapredila sređenost podataka o nepokretnostima, u toj oblasti još zaostaje za standardima EU.

"Srbiji su potrebne investicije u geodetsku infrastrukturu, a usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) treba poboljšati kako bi podaci svima bili dostupni, naročito marginalizovanim grupama", ocenila je Svetska banka.

Dodaje se da su podaci o zemljištu, vlasništvu, zgradama, inrastrukturnoj mreži, koji se nalaze u RGZ, od ključnog značaja za mnoge usluge koje građanima pružaju državne institucije i da zato treba da budu sveobuhvatne i lakše dostupne. Svetska banka je navela i da je RGZ dobio nova ovlašćenja, kao recimo ona koja se tiču procene vrednosti nepokretnosti i upis zgrada u katastar, ali nije sigurno da ta institucija načinom na koji sada posluje može da osigura te usluge na održiv način.

Prihod od poreza na nepokretnosti je relativno mali u Srbiji, jer se godišnje od njega prikupi oko 0,6 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok se u zemljama OECD-a prikupi 1,8 odsto BDP-a. Srbija nema tačne i kompletne podatke kako bi se utvrdila osnovica plaćanja poreza, koristi zastarele metode procene vrednosti, a poreske stope su joj niske, navodi se u saopštenju. Prva komponenta projekta unapređenja upravljanja nepokretnostima baviće se tima pitanjima i poboljšaće se sistem naplate poreza kroz razvoj registra prodajnih cena nepokretnosti, razviće se elektronski model za obradu podatke, a sprovešće se i pilot projekat poreskih stopa i naplate poreza u lokalnim zajednicama.

Projekat će pomoći i izradu registra zgrada, unaprediće način procene vrednosti kroz obuku procenjivača i uvođenje međunarodno priznatih standarda procene. Druga komponenta projekta baviće se dostupnošću podataka elektronskim putem, a treća unapređenjem poslovanja RGZ, saopštila je Svetska banka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track