Najnovije vesti

OGROMNE RAZLIKE: Direktorske plate veće od radničkih 650 odsto!
Foto: Shutterstock

Tržište rada Srbije

OGROMNE RAZLIKE: Direktorske plate veće od radničkih 650 odsto!

Biznis
00:00h
Prosečna zarada u Srbiji najniža je u regionu, pri čemu je trećina zaposlenih prima sa zakašnjenjem, a 50.000 njih je uopšte ne prima

BEOGRAD - U Srbiji su zarade menadžera 6,5 puta veće od plata radnika, dok je u Evropi taj odnos tri do četiri puta.Prosečna plata u Srbiji najniža je u regionu, pri čemu je čak 650.000 zaposlenih prima sa zakašnjenjem, a oko 50.000 njih ne prima je nikako, sračunali su učesnici konferencije „Zarade i modeli nagrađivanja“.Plaćeniji u prestoniciNaša zemlja, kako je rečeno na skupu, ima najlošije pokazatelje u oblasti rada i zarađivanja. U okviru panel diskusije „Zarade u zemljama regiona“ rečeno je da direktor u Beogradu ima 23 puta veću platu nego direktor u provinciji.- U Srbiji su zarade menadžera 6,5 puta veće od zarada radnika, dok je u Evropi taj odnos tri do četiri puta. Stručnjaci u Beogradu imaju 30 odsto veće plate nego u provinciji, dok je u Hrvatskoj ta razlika upola manja. Zaposleni u IT sektoru najčešće menjaju posao, više od 10 odsto njih je prošle godine imalo priliku da promeni firmu, dok je kod ostalih profesija to samo nekoliko procenata - objasnio je Stefan Vukajlović iz firme „Merser“, koja se bavi ljudskim resursima.Ne daju benefiteIstraživanje ove kompanije pokazalo je i da menadžeri radije pristaju da im se smanji plata nego da ostanu bez službenog auta. Živka Pržulj iz Beogradske bankarske akademije istakla je da u Srbiji oko 650.000 zaposlenih prima zarade sa zakašnjenjem, dok je oko 50.000 njih ne prima nikako.- Svega 17.000 privatnih preduzeća isplaćuje zarade redovno - rekla je ona, dodajući da je sve to veoma loše za motivaciju za rad. Kako kaže, plate su nedovoljne da se ljudi trude, pa takve zarade deluju demotivaciono, to jest stvaraju apatiju i nezadovoljstvo. Ona je naglasila da su rezultati istraživanja u Americi na uzorku od 200 kompanija pokazali da 10 odsto povećanja zarade prema učinku utiče na produktivnost 1,5 odsto.

Cene nekretninaLIDERI U SKUPOĆIBeograd se uprkos padu cena nakretnina od čak 40 odsto, nije skinuo s vrha liste najskupljih gradova u regionu jer je i dalje apsolutni lider.  Prosečna cena kvadrata u centru Beograda kreće se od 1.500 do 1.700 evra, dok je u Zagrebu na sličnim lokacijama od 1.400 do 1.600 evra.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...