Krkobabić: U Srbiji nema viška radnika, već manjka posla!
Foto: Beta Nenad Petrović

Direktor Pošta Srbije

Krkobabić: U Srbiji nema viška radnika, već manjka posla!

InfoBiz -
Mora se uvažiti potencijal radnika i da oni budu pristojno plaćeni, rekao je navodeći da je prosečna plata zaposlenih u pošti 45.000 dinara

BEOGRAD - U Srbiji nema viška radnika, nego manjka posla i svako ko reši da otpusti radnika najpre mora da pokuša da ga "zatrpa poslom", pa tek onda kada konstatuje da ne može da mu se nađe posao, može se razmišljati o otpuštanju, izjavio je danas direktor "Pošta Srbije" Milan Krkobabić.

"Osnovna logika u Srbiji mora da ide u pravcu da moramo da pronalazimo posao, moramo za radnike da se izborimo, moramo postojeće proizvode i usluge da prodajemo na novi način kako to radi konkurencija", rekao je Krkobabić povodom 175 godina postojanja Pošte.

On je najavio da će i "Pošta Srbije" početi da radi menjački posao u skladu sa Zakonom o platnim uslugama, budući da raspolaže sa 4.500 automatizovanih šaltera. "Umrežićemo Srbiju potpuno, omogućićemo elektronsku upravu, a sve to zahteva inovacije u toj sferi", rekao je Krkobabić.

Foto: Beta/Nenad Petrović
Foto: Beta/Nenad Petrović

On je kazao da je završen posao kada je reč o poštanskim centrima u Nišu i Novom Sadu, po ugledu na taj centar u Beogradu navodeći da se radi o tehnologiji Tošibe i da je reč o savremenim masisnama za sortiranje pošiljaka. "To je ključ budućeg razvoja pošte, integrisana logistička usluga i na jednom mestu stiže roba koja se carini, razvrstava, prepakovava u male pakete, raznosi i donosi na adresu kupca. Možemo time da konkurišemo bilo kojoj kompaniji u jugoistočnoj Evropi", rekao je Krkobabić.

On je naveo da u svim moćnim korporacijama radnici participiraju i u upravljanju, pogotovu u ostvarenju dela dobiti. "To je jedini ekonomski stimulans da taj čovek radi, i ako dobro radi", kazao je Krkobabić. On je naveo da je Vlada Srbije utvrdila osam kriterijuma koji definišu tržišnu pozicioniranost neke firme, a po tim kriterijumima Pošta Srbije je tržišno pozicionirano preduzeće, i nije monopolista. Govoreći o konceptu ugovornih pošta, Krkobabić je kazao da je to dobar koncept kada se nadzire i pazi.

Pošte Srbije imaju deo posla koji prepuštamo privatnicima, a imamo ih 230 i oko 550 ugovornih šaltera i ići ćemo sa njima tamo gde nama nije racionalno da radimo, kazao je on. Krkobabić je kazao da se "mora se uvaziti potencijal radnika i da oni budu pristojno plaćeni", navodeći da je prosečna plata zaposlenih u pošti 45.000 dinara. Pošta Srbije obeležava 175 godina rada, a veliki jubilej će danas obeležiti u PTT muzeju.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track