Zorana Mihajlović: Gradimo 250 mostova
Foto: Tanjug, Sava Radovanovic

Ekonomski savet Srbije

Zorana Mihajlović: Gradimo 250 mostova

InfoBiz -
U Srbiji se sada gradi deset puta više nego što se gradilo pre dve-tri godine, rekla je ministarka

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija trenutno gradi 250 mostova na koridorima 10 i 11, da će u naredne tri godine obnoviti 1.100 kilometara puteva, kao i da je cilj da budemo među prvih 10 zemalja po uslovima poslovanja na listi Svetske banke.

"Očekujemo da se na ovogodišnjoj listi Svetske banske popnemo za najmanje 30 mesta i tu nećemo stati. Vlada Srbije je podelila zadatke svim resorima, šta je potrebno da bismo ispunili cilj, a to je da budemo u srednjem roku među prvih 10 zemalja na listi Svetske banke u izveštaju o uslovima poslovanja Duing biznis", rekla je Mihajlović na Ekonomskom samitu u Beogradu, čiji je medijski partner Tanjug biz.

U Srbiji se sada gradi deset puta više nego što se gradilo pre dve-tri godine, rekla je ona i dodala da Srbija ubrzano gradi svoju infrastrukturu, precizirajući da se trenutno u našoj zemlji gradi 150 kilometara autoputa, od čega će ove godine biti završeno 86 kilometara. Mihajlović je dodala da se u Srbiji trenutno obnavlja i 150 kilometara putne mreže.

"Naše kompanije su vrlo spremne i mogu da budu glavni izvođači. Pozivam ih da se udruže i jave na poziv za jedinu neugovorenu deonicu na Koridoru 10 Srpska Kuća-Levosoje na jugu Srbije", poručila je Mihajlović. Kako je rekla, zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, ne čekaju Godoa već ubrzano rade na infrastrukturnom razvoju i podizanju svog privrednog rasta.

Po najnovijem izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoju, privredni rast zemalja Zapadnog Balkana iznosiće 2,3 odsto i nakon velikih poplava, ogromne recesije i oštrih mera štednje Srbija će ostvariti privredni rast. Ona je kazala da je Srbija donela Zakon o planiranju i izgradnji koji je dosta podigao uslove poslovanja u Srbiji, zbog čega ćemo se popeti na listi Svetske banke po uslovima poslovanja za najmanje 30 mesta. Srbija je, kako je rekla, omogućila i elektronsko plaćanje poreza, tako da smo bili veoma aktivni po pitanju podizanja uslova poslovanja.

"Planiramo sa zemljama Zapadnog Balkana da predstavimo EU projekte za izgradnju koridora, koji povezuju države u cilju stvaranja transportne mreže Zapadnog Balkana", rekla je ona, dodajući da je EU zainteresovana da podrži te projekte.

Mihajlović je kazala da ne razgovaramo sa predstavnicima drugih zemalja samo o finansiranju projektne dokumentacije, oko čega smo se uglavnom već složili, već i o različitim izvorima finansiranja izgradnje koridora koji povezuju države. Prema njenim rečima, veoma je važno povezivanje zemalja regiona u infrastrukturi, energetici i drugim oblastima. “Svaka investicija donosi rezultate u privrednom rastu, a to može da nam donese i reginalnu stabilnost, kao i evropsku budućnost, što je cilj zemallja regiona”, poručila je potpredsednica srpske vlade. Ona je dodala da je EU jaka koliko i svaka njena karika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja