OŠTEĆENI VLASNICI STANOVA: Đilas nas je prevario, tužićemo ga

Pretplatili socijalne stanove

OŠTEĆENI VLASNICI STANOVA: Đilas nas je prevario, tužićemo ga

InfoBiz -
Stanari neprofitnog naselja na Novom Beogradu tvrde da im je bivša gradska vlast po konkursu iz 2007. kvadrate naplatila 1.048 evra, umesto obećanih 800

BEOGRAD - Oko 1.000 vlasnika stanova na Novom Beogradu optužilo je bivše rukovodstvo Grada Beograda s Draganom Đilasom na čelu da ih je prilikom kupovine socijalnih stanova prevarilo za 11,7 miliona evra, zbog čega će protiv odgovornih uskoro podneti krivične prijave.Predstavnik grupe oštećenih Aleksandar Ilić tvrdi za Kurir da je vlasnicima stanova u Ulici Mileve Marić Ajnštajn 26-28 naplaćeno više od realne cene izgradnje jer im je kvadrat, umesto po obećanih 800 evra po konkursu iz 2007, tadašnja gradska vlast prodala po ceni od 1.048,37 evra bez PDV.Stručnjaci potvrdili- Kad je Agencija za investicije Grada Beograda 2007. raspisala konkurs, tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas obećavao je da stanovi neće biti skuplji od 800 evra po kvadratu. Prema odluci o izgradnji, cenu stanova trebalo je da čine samo proizvodni troškovi. Međutim, komisija, koju je Đilas oformio neposredno pred useljavanje u junu 2012, izračunala je da cena gradnje kvadrata za 731 stan u Ulici Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu iznosi 1.048,37 evra bez PDV, odnosno 1.133 evra s porezom. To je bila skoro tržišna cena, što se sada vidi po poreskim rešenjima - kaže Ilić za Kurir.On ističe da su vlasnici stanova, shvativši da su prevareni, angažovali Institut za nekretnine iz Beograda, koji je utvrdio da je realna cena gradnje njihovih stanova 781 evro po kvadratu.- Kad smo shvatili da smo preplatili stanove s krivim zidovima, podignutim parketom i prozorima koji prokišnjavaju, angažovali smo Institut za nekretnine, čiji su stručnjaci utvrdili da smo stanove platili 34 odsto više od realne cene gradnje. Pošto sadašnje gradske čelnike nismo uspeli da ubedimo da izvrše reviziju cene izgradnje stanova, odlučili smo da protiv bivšeg rukovodstva Beograda podnesemo krivičnu prijavu - ističe Ilić. On dodaje da je cena socijalnih stanova, čija je gradnja kasnila dve godine, uvećana zbog toga što su tadašnje gradske vlasti nenamenski potrošile pare iz gradskog budžeta.Nenamensko trošenje- Da bi izgradili naše stanove, podigli su skupe kredite i sve troškove svalili nama na grbaču. Samo krediti su uvećali cenu stanova za oko 4,7 miliona evra - zaključio je Ilić.

Dragan ĐilasHVALA I PRIJATNOBivši gradonačelnik Dragan Đilas juče nije bio voljan da odgovara na pitanja novinara Kurira.- Vi znate da ja ne dajem izjave novinarima Kurira. Hvala, prijatno - rekao je Đilas. Ni iz Uprave grada Beograda do zatvaranja ovog broja nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

StatistikaRAZLIČITE PROCENE- 781 evro po kvadratu je realna cena izgradnje po proceni Instituta za nekretnine- 1.133 evra po kvadratu s PDV koštala je izgradnja po računici Grada- 1.050 evra po kvadratu je vrednost stanova prema Poreskoj upravi- 700 do 800 evra po kvadratu koštali su neprofitni stanovi u 2003.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track