REVOLUCIJA U PREVOZU: Uber traži radnike u Srbiji!
Foto: Reuters

Digitalne tehnologije

REVOLUCIJA U PREVOZU: Uber traži radnike u Srbiji!

InfoBiz -
Američka kompanija koja putem aplikacije na smartfonima nudi alternativni taksi prevoz raspisala konkurs u kom traži generalnog menadžera za Beograd

BEOGRAD - Američka kompanija „Uber“, čija aplikacija korisnicima omogućava da pronađu alternativni taksi prevoz po cenama nižim od tržišnih, objavila je konkurs za poziciju generalnog menadžera za Srbiju.Budući da je reč o, kako se navodi, „najzahtevnijoj poziciji u kompaniji“, očito je pitanje dana kad će i u našoj zemlji zaživeti ovaj poslovni model, koji spaja one kojima je prevoz potreban sa onima koji prevoz nude, a sve to preko aplikacije na mobilnom telefonu.UsloviOd kandidata za menadžera očekuje se podrška pri lansiranju lokalne verzije ovog servisa, rešavanje pravnih i regulatornih pitanja, ali i predstavljanje „Ubera“ u medijima, objavljeno je na sajtu kompanije iz San Franciska, uz navođenje preciznih kvalifikacija koje se od kandidata očekuju. Od nadležnih u ovoj kompaniji Kurir juče nije dobio šire objašnjenje o rokovima i preduslovima neophodnim za otvaranje „Uberove“ kancelarije u Beogradu. Ostalo je nepoznato i kakvu su strategiju spremili prema domaćim taksi udruženjima, koja globalno važe za najveće protivnike inovativnog biznis-modela koji razvija „Uber“.Dodatna zaradaReč je, podsetimo, o vidu takozvane ekonomije deljenja, koja u slučaju „Ubera“ podrazumeva spajanje ljudi kojima je potreban prevoz sa onima koji žele da nekoliko sati rade dopunski kao taksisti. Saradnik „Ubera“ može biti svako ko ima automobil, nema kriminalni dosije i ispuni određene uslove. „Uberov“ „taksista“ dolazi do klijenata preko aplikacije na mobilnom telefonu, a sve se plaća karticom preko telefona. „Uberove“ usluge su jeftinije nego klasičan taksi, zbog čega su trn u oku taksistima širom sveta, a zbog pitanja bezbednosti i poštovanja radnog i poslovnog zakonodavstva sve češće su na udaru u zemljama gde posluju.

Dragoljub RajićCENA GLAVNI ADUTDragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku smatra da će kompanija iz SAD svakako u startu ponuditi nižu cenu prevoza da bi se probila na tržištu: - Koliko će te cene biti niže od sadašnjih, zavisiće od toga koliko žele da zarade. U odnosu na njihove standarde, mi smo siromašno tržište i plašim se da će konkurentna cena prevoza ići nauštrb zarade onih koji voze za „Uber“.

Predvodnici ekonomije deljenjaPAKERI I KURIRI U SLOBODNO VREMEPored „Uberovog“ servisa za prevoz putnika, u predvodnike ekonomije deljenja spadaju i američke kompanije - „Šip“, servis za pakovanje i transport, i „Instakart“, preduzeće za isporuku namirnica. Tu su i „Mancri“, firma za kućnu dostavu hrane, i „Helou Alfred“, koji pruža razne druge vrste usluga. Pod udarom regulatora, sve te firme su radnicima po ugovoru počele da daju stalno zaposlenje.

Iskustva iz svetaKina - Vozači koji rade za „Uber“ sada dnevno obave skoro milion vožnji u Kini, gotovo isto onoliko koliko je servis imao na globalnom nivou početkom 2015.Francuska - Više hiljada francuskih taksista protestovalo je prošlog meseca u Parizu i drugim većim gradovima protiv konkurencije „UberPOP“, koji prevozi putnike po nižim cenama, što je dovelo do privremene blokade ovog servisaAustrija - Na kratkotrajni protest bečkih taksista protiv „Ubera“ građani su odgovorili trostruko češćim skidanjem mobilne aplikacije „UberBLACK“ i „UberX“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track