Najnovije vesti

SKUPŠTINA SRBIJE: Zakon o konverziji građevinskog zemljišta usvojen
Foto: Nebojša Mandić

Očekuje se 630 miliona evra

SKUPŠTINA SRBIJE: Zakon o konverziji građevinskog zemljišta usvojen

Biznis
Naknada po tržišnoj ceni raspoređivaće se na dva jednaka dela od kojih jedan ide Agencji za restituciju, a drugi u budžet Srbije, Vojvodine i lokalnih samouprava

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu koji omogućava konverziju prava na korišćenje u pravo svojine ili pravo dugoročnog zakupa na 99 godina, uz naknadu po tržišnim cenama.

Ta naknada raspoređivaće se na dva jednaka dela od kojih jedan ide Agencji za restituciju, a drugi u budžet Srbije, Vojvodine i lokalnih samouprava.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je tokom rasprave da je procenjeno da se u naredne dve-tri godine sakupi oko 630 miliona evra za Fonda za restituciju, a isto toliko i za budžet. Kako je navela, predmet zakona je 5.310 hektara, odnosno 0,80 odsto o ukupnog 661.000 hektara građevinskog zemljišta.Ovaj zakon treba da okonča svojinsku transformaciju nad gradskim građevinskim zemljištem, da ga privede nameni i poveća prihode republičkog, pokrajinskog i lokalnog budžeta.

 

Po dosadašnjim rešenjima, objasnila je Mihajlovićeva, bila je zakočena konverzija zemljišta raznih subjekata, kao što su firme u privatizaciji, stečaju, sportska društva, koji su nosioci prava korišćenja zemljišta, a novim zakonom je omogućena konverzija u pravo svojine i pravo dugoročnog zakupa uz određenu naknadu po tržišnoj ceni.

 

Poslanici opozicije su kritikovali predloženi zakon navodeći da treba da se povuče jer je koristan samo tajkunima i da je protivustavan. Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o otklanjanju posledica poplava u Srbiji kojima se produžava važenje tog zakona kako bi se pružila pomoć fizičkim i pravnim licima koja su trpela štetu od elementarih nepogoda na području pogođenom poplavama.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...