POVOLJNIJI PREVOZ OD 2016: Autobuske karte jeftinije za 10 odsto!
Foto: Marina Lopičić

Efekti borbe protiv divljih prevoznika

POVOLJNIJI PREVOZ OD 2016: Autobuske karte jeftinije za 10 odsto!

InfoBiz -
Od 1. januara 2016. PDV na prevoz u međumesnom saobraćaju biće prepolovljen, što će stvoriti prostor za nižu cenu vožnje u proseku za 70 dinara na 100 kilometara

BEOGRAD - Cene karata na redovnim međumesnim linijama u Srbiji od početka sledeće godine treba da budu niže za najmanje 10 odsto, i to kao posledica smanjenja PDV na tu vrstu prevoza, saznaje Kurir.Visina PDV sa 20 odsto na 10 biće smanjena i na međunarodnim autobuskim linijama, ali se to neće znatnije odraziti na cenu karata za takve destinacije budući da se porez obračunava samo na teritoriji naše zemlje. Ovo pojeftinjenje trebalo bi da bude posledica ujednačavanja poreske stope za međumesni i gradski prevoz, što je jedan od predloga Radne grupe za borbu protiv sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju. Ova mera će se zajedno sa ostalim predlozima, kako je najavila ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, uskoro naći na sednici Vlade Srbije.Goran Aleksić, član Radne grupe i direktor Poslovnog udruženja „Srbija transport“, kaže da će smanjenje stope PDV pojeftiniti cenu karte autobuskog prevoza na redovnim međugradskim linijama za 70 dinara na 100 kilometara."Sa jeftinijim kartama ljudi će više putovati. Boljom popunjenošću autobusa i smanjenjem obaveza prema državi, prevoznici će moći dodatno da snize cene karata, od čega će najveću korist imati đaci i građani koji stalno putuju međugradskim prevozom", kaže Aleksić.

On dodaje da će od 2016. PDV biti jedinstven za celokupan javni prevoz."Sada je PDV na karte u gradskom prevozu 10 odsto, a u međugradskom i međunarodnom 20. Na taj način su prevoznici, a i putnici u međumesnom saobraćaju u nepovoljnijem položaju", ističe on i tvrdi da su se ovim predlogom Radne grupe saglasili i predstavnici Ministarstva finansija. U tom MInistarstvukažu da izmene zakona o PDV još nisu na dnevnom redu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track