Tužilaštvo češlja Železnice zbog muljanja sa stanovima
Foto: Stefan Jokić

Funkcioneri najvećeg državnog gubitaša pod istragom

Tužilaštvo češlja Železnice zbog muljanja sa stanovima

InfoBiz -
Specijalci jedinice za organizovani kriminal ispituju ko koristi 2.500 stanova „Železnica Srbije“

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal ispituje dodelu više stotina službenih stanova u „Železnicama Srbije“ u poslednjih deset godina, a na osnovu sumnji da su mnogi od njih nezakonito nabavljeni i ustupljeni zaposlenima putem zakupa ili otkupa, saznaje Kurir.Javna je tajna da su funkcioneri „Železnica“ po bagatelnim cenama zakupljivali i kupovali vredne nekretnine širom Srbije, ali dosad niko od nadležnih nije reagovao.Povod za istragu tužilaštva jeste stan vredan 273.000 evra koji su „Železnice“ 2007, u vreme kad je direktor bio Milanko Šarančić, kupile na Zvezdari u Beogradu. Nekretnina je imala 125 kvadrata, a kvadrat je plaćen čak 2.200 evra. „Železnice“ su ga kupile preko privatnog preduzeća „Pron invest“, koje obavlja sve poslove ove državne firme u vezi s nekretninama.- Policija je otkrila da je Dragan Grujić, tada direktor Direkcije za prevoz, u zamenu za ovaj stan, koji nije bio izgrađen, od „Železnica“ dobio drugi stan, od 104 kvadrata. Takođe, „Železnicama“ je Grujić dao svoj stan od 58 kvadrata. Zatim je stan od 104 kvadrata zakupljivao, a posle dobio pravo otkupa. Tužilaštvo zanima koliko su „Železnice“ platile ovaj stan, koliki je zakup i da li ga je plaćao Grujić, kao i za koliko novca ga je otkupio - navodi sagovornik Kurira i dodaje da „Železnice“ imaju presudu da im „Pron invest“ vrati 273.000 evra jer stan nisu isporučili.Sagovornik Kurira kaže da ova državna firma u ovom trenutku raspolaže sa oko 2.500 stanova, ali postoji malo informacija gde se nalaze, ko ih zakupljuje, da li se plaća zakup...- Evidencija o stanovima je crna rupa. To je sve namerno da bi se prikrili tragovi, pošto se stanovi dele odabranima i povlašćenima. Zato je sredinom jula tužilaštvo tražilo da „Železnice“ dostave podatke o svim kupljenim stanovima od 2005. - navodi izvor sa „Železnice“.

RukovodstvoSPREMAMO PODATKEU „Železnicama“ potvrđuju da su im tužioci tražili podatke o stanovima.- Tužilaštvo će dobiti podatke o stanu koji je trebalo da dobije Dragan Grujić, kao i o svim stanovima koje smo kupili u poslednjih deset godina - ističu u „Železnicama“ i dodaju da Grujić nije dobio nikakav stan od „Železnica“, pa u skladu s tim nije ni mogao da ga otkupi.

ONI SU SEBI NABACILI STANOVEMiroslav Stojčić sadašnji generalni direktor ŽSDugovao firmi 11 kirija od po sto evra za stan od 59 kvadrataMilanko Šarančić bivši generalni direktor ŽSZakupio stan od 104 kvadrata na Vračaru, planiran otkup uz kamatu od jedan odstoIvan Bogavac nekadašnji Šarančićev pomoćnik, sada radi u „Srbija kargu“Otkupio jedan stanPredrag Vukadinović bivši Šarančićev zamenikOtkupio stan od 120 kvadrata na Slaviji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track