Najnovije vesti

NBS RAZOČARALA BANKARE: Referentna kamatna stopa pala na 5,5 odsto
Foto: Zorana Jevtić

Centralna banka

NBS RAZOČARALA BANKARE: Referentna kamatna stopa pala na 5,5 odsto

Biznis
Bankari ukazuju da je nizak budžetski deficit, koji je u prvih šest meseci 2015. smanjen 77,4 odsto u odnosu na isti period lane, ostvaren zahvaljujući jednokratnim merama i vanrednom prilivu sredstava u budžet

BEOGRAD - Odluka Narodne banke Srbije da snizi referentnu kamatnu stopu na 5,5 odsto iznenadila je analitičare Rajfajzen banke, koji smatraju da fiskalni rizici još nisu potpuno stavljeni pod kontrolu.

Bankari ukazuju da je nizak budžetski deficit, koji je u prvih šest meseci 2015. smanjen 77,4 odsto u odnosu na isti period lane, ostvaren zahvaljujući jednokratnim merama i vanrednom prilivu sredstava u budžet. Povodom predloga premijera Aleksandra Vučića za povećanje penzija za dva odsto i plata u javnom sektoru za četiri do šest odsto, Rajfajzenovi stručnjaci smatraju da je teško predvideti da li će misija MMF biti saglasna sa tim.

Suficit

- Iako bi sredstva potrebna za to (oko 140 miliona evra) bila obezbeđena kroz nedavni rast cena struje, MMF želi da sav budžetski suficit bude usmeren na otplatu javnog duga - navode iz Rajfajzena za Tanjug i dodaju da niske kamatne stope ne podstiču banke da nude kredite u većem obimu u vreme rasta obima nenaplativih zajmova, koji su u prvom kvartalu skočili na 22,6 odsto.

Stabilnost

Ipak, Izvršni odbor NBS odlučio je juče da repo stopu smanji za 0,5 procentnih poena, uz konstataciju da su, nakon postizanja dogovora Grčke sa međunarodnim kreditorima, niži i spoljni rizici, što uz aranžman sa MMF i povoljnije ekonomske i platnobilansne rezultate od očekivanih doprinosi stabilnosti deviznog tržišta i povoljnijoj percepciji investitora za ulaganja u Srbiju.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...