Najnovije vesti

I DALJE PADAJU CENE NAFTE U AZIJI: Snažan dolar vuče crno zlato na dno
Foto: Rojters Maj 2015

Tržišta u strahu

I DALJE PADAJU CENE NAFTE U AZIJI: Snažan dolar vuče crno zlato na dno

Biznis
Cene sirovina su u poslednjih mesec dana bile u padu zbog zabrinutosti u vezi sa slabljenjem tražnje iz Kine i prevelikim globalnim zalihama nafte, posebno u SAD

NJUJORK/LONDON - Cene nafte u Aziji nastavile su danas pad pritisnute jačanjem dolara, i pošto su strahovanja od slabljenja tražnje u Kini dodatno doprinela očekivanjima da će globalna prevelika ponuda trajati godinama.

 

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 12 centi na 41,75 dolara, prenosi agencija Frans pres. WTI nafta je u poslednja dva meseca izgubila više od 30 odsto vrednosti, spustivši se na najniži nivo od marta 2009.

 

Nafta tipa "brent" za oktobarsku isporuku u Londonu pojeftinila je danas 11 centi na 48,63 dolara, i ostala ispod psihološke granice od 50 dolara za barel.

 

Cene sirovina su u poslednjih mesec dana bile u padu zbog zabrinutosti u vezi sa slabljenjem tražnje iz Kine i prevelikim globalnim zalihama nafte, posebno u SAD, navodi istraživačka kuća Kapital ekonomiks. Kompanija BMI riserč, filijala bonitetne kuće "Fič", predviđa da će visoke globalne zalihe nafte potrajati do 2018.

 

"Povratak iranske nafte na tržišta, zajedno sa snažnom proizvodnjom tog energenta u Severnoj Americi, na Bliskom istoku, u zapadnoj Africi i Kazahstanu dovešće do toga da će rast globalne ponude nafte nadmašiti rast globalne potrošnje nafte u naredne dve godine", navodi BMI.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...