Pušten u rad magistralni gasovod Niš-Leskovac
Foto: Tanjug

Pušten u rad magistralni gasovod Niš-Leskovac

InfoBiz -
Gasovod su paljenjem gasne baklje i uz zdravice otvorili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, predstavnici Vlade Srbije i Leskovca

LESKOVAC - Magistralni gasovod Niš-Leskovac i gradska gasovodna mreža u Leskovcu, koje je izgradila srpsko-ruska kompanija Jugorosgas, danas su pušteni u rad, paljenjem gasne baklje.Magistralni gasovod MG-11 od Niša do Leskovca dugačak je 52 kilometra, a Jugorosgas, koji je većinskom vlasništvu Gasproma, u tu deonicu je investirao 14,6 miliona dolara. Do sada izgrađena gradska gasovodna mreža dugačka je sedam kilometara.Magistralni gasovod Niš-Leskovac su paljenjem gasne baklje i u zdravice otvorili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, predstavnici Vlade Srbije i Leskovca.Konuzin je istakao da se projekti koje se danas realizuju osnova su buduće saradnje Rusije i Srbije."To su projekti čiju realizaciju ćemo uskoro započeti. To je Južni tok, rekonstrukcija elektro-objekata, objekti u infrastrukture, pre svega u oblasti železnice, a razmišljamo i o narednoj generaciji naših planova", kazao je ambasador Konuzin.On je rekao da posle otvaranja ovog objekta danas posle podne sledi otvaranje "najveće ruske kampanje Sogas" u Novom Sadu, a da će prekosutra u Nišu biti otvoren rusko-srpski Humanitarni centar, te da će do kraja ove godine Naftna industrija Srbije (NIS) modernizovati to preduzeće.Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić rekao je da je Jurosgaz ispunio dogovorene rokove i da su se na gasovod već priključila fabrika "Jura" u čijoj blizini je stacionirana gasna stanica, a da će za koji dan to učiniti i preduzeće "Mladost".Savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić rekao je da su se stvorili uslovi za početak radova na magistralnom gasovodu prema Vranju, odnosno, za gasifikaciju celog juga Srbije."U naredne četiri do pet godina investicije Jugorosgasa će premašiti dve milijarde, što će značiti iskorak u ukupni preporod Srbije. Jugorosgas spada u kompanije sa vrlo dobrim poslovnim rezultatom u našoj zemlji i spada u red kompanija koje na vreme završavaju investicije", ocenio je Škundrić.Jugorosgas je podelio priznanja zaslužnim pojedincima za doprinos u izgrdanji ove deonice južnog kraka gasovoda, među kojima i predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i ministru za infrastrukturu Milutinu Mrkonjiću, koji nisu bili na svečanosti.

Priznanje je dobio i bivši gradonačelnik Leskovca Gojko Veličković koji je 1996. godine potpisao ugovor sa Jurogasgazom o gasifikaciji Leskovca.

Konuzin: Ne uslovljavamo Srbiju

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da njegova zemlja nema nikakve teritorijalne i političke uslove prema Srbiji i da samo traži da zajednički projekti budu uzajamno korisni."Ono što je najvažnije, razvijajući saradnju sa Srbijom, Rusija ne postavlja nikakve uslove osim jednog - ovi projekti moraju da budu uzajamno korisni", kazao je Konuzin tokom puštanja u rad magistralnog gasovoda u Leskovcu."Mi pred Srbijom ne postavljamo nikakve teritorijalne zahteve. Ne diktiramo kada, gde i kako ćete vršiti izbore. Odnosimo se sa poštovanjem prema svim reformama koje se dešavaju u zemlji i ne pokušavamo da vam nametnemo svoje viđenje reformi", kazao je Konuzin. Dodao je da je takav prilaz sigurna osnova za buduću saradnju Rusije i Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track