VUČIĆ O GASU I PROJEKTIMA: Gradimo brzu prugu Beograd - Budimpešta i radimo na uvozu jeftinog gasa
Foto: Dragana Udovičić

Premijer o ekonmskim pitanjima

VUČIĆ O GASU I PROJEKTIMA: Gradimo brzu prugu Beograd - Budimpešta i radimo na uvozu jeftinog gasa

InfoBiz -
Raduje me da vidim da je počela realizacija projekta. Međutim, moramo da postignemo jos nekoliko sporazuma pre sastanka 16 plus jedan u Pekingu, kaže premijer Srbije

VAŠINGTON - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u počela realizacija projekta brze pruge Beograd - Budimpešta, koja će se graditi u saradnji sa Kinom, te da nedostaje još nekoliko sporazuma, kojima bi srbija dobila jednako povoljne uslove za taj posao kao i Mađarska.

"Raduje me da vidim da je počela realizacija projekta. Međutim, moramo da postignemo jos nekoliko sporazuma pre sastanka 16 plus jedan u Pekingu. Mislim da tada možemo da potpišemo sporazum uz iste uslove koje ima mađarska strana - mala kamantana stopa sa dugim periodom otplate", rekao je Vučić u razgovoru sa publikom u Institutu

Brukings i dodao da je to dobra vest za obe zemlje. Podsetivši da je u toku postupak privatizacije Telekoma Srbija i Aerodroma Nikola Tesla, Vučić je naveo da nećemo sav novac od tih prodaja koristiti pokrivanje buidzetskog deficita.

"U prošlosti je 50 odsto korišćeno za pokrivanje loših kreduita, a ostalih 50 odsto za ulaganja", rekao je Vučić i dodao da će biti završeni i putevi Čačak-Preljina, Koridor 10, ali i pruga Sarajevo-Beograd.

Srbija je, napomenuo je, ostala verna Južnom toku, zbog čega je neprijatno bila iznenađena saznanjem da se od tog projekta odustalo, ali će sada razmotriti cene energenata koje može da dobije od Grčke, Rusije, Hrvatske, ali i od drugih zemalja.

"Radimo na tome da diversifikujemo snabdevanje gasom i to ne krijemo", zaključio je premijer.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja