OSTALO SAMO 20 DANA: Ako se ne zaposle 103 službenika, srpski agrar gubi 35 miliona evra
Foto: Fonet

Sat otkucava

OSTALO SAMO 20 DANA: Ako se ne zaposle 103 službenika, srpski agrar gubi 35 miliona evra

InfoBiz -
Reč je o bespovratnim sredstvima iz fondova Evropske unije

BEOGRAD - Ako za 10 do 20 dana Uprava za agrarna plaćanja ne zaposli 103 službenika, Srbija iduće godine iz fondova Evropske unije neće moći da preuzme 35 miliona evra bespovratnih sredstava namenjenih ruralnom razvoju, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i član najužeg pregovaračkog tima Vlade Danilo Golubović.

"Poljoprivreda zajedno sa zaštitom životne sredine pokriva 75 odsto zakonodavstva EU. To znači da smo mi na neki način u pogledu zakonodavstva 'Vlada Srbije u malom'", rekao je Golubović.On je dodao da je Srbija prošle godine završila bilateralne i eksplanatorne skrininge za poglavlja 11, 12 i 13, odnosno ona koja se tiču poljoprivrede i ruralnog razvoja, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja, bezbednosti hrane i ribarstva.

Objašnjavajući dokle se stiglo u pregovorima sa EU u oblasti poljoprivrede, Golubović napominje da smo nakon skrininga, koji podrazumeva upoređivanje našeg zakonodavstva sa onim u EU, dobili skrining izveštaj za poglavlje 11, kao i dva dodatna merila koja moraju da se ispune."Jedno je pravljenje akcionog plana, druga se odnosi na podnošenje zahteva za sprovođenje budžeta u okviru IPARD 2, odnosno procesa akreditacije za Upravu za agrarna plaćanja. Za poglavlje 12. očekujemo da skrining izveštaj stigne do kraja septembra, dok je izveštaj za poglavlje 13 - ribarstvo bio relativno lak, pošto Srbija nema more. Za to poglavlje nema dodatnih merila i ono će verovatno biti prvo otvoreno", kaže Golubović.

Na konstataciju da se ispostavlja da je najveći problem Uprava za agrarna plaćanja, on je rekao da je Srbija dobila pismene pohvale iz Evrope za deo posla koje je Ministarstvo uradilo tokom ovih pregovora."Početna faza je odrađena dobro, imali smo problema koje smo nasledili, a to je Uprava za agrarna plaćanja. Uspeli smo da tu Upravu prebacimo iz Šapca u Beograd. Međutim, ona bi pred ulazak u EU trebalo da ima više od 800 zaposlenih i da bude ozbiljna finansijska institucija. Sad ih je 67 i ako želimo da krenemo sa aplikacijama za sredstva u okviru IPARD 2, početkom 2016, moramo u najkraćem, ali zaista najkraćem roku da dodatno zaposlimo 103 službenika kako bismo mogli da realizujemo dalji proces akreditacije", istakao je Golubović.

On je dodao da Vlada obećava poslednja četiri meseca da će to biti rešeno i da on veruje da će se ovaj potencijalno vrlo ozbiljan problem privesti kraju na pravi način."U suprotnom, ako za 10 do 20 dana ne dobijemo te ljude, bićemo u ozbiljnom problemu. EU je po ovom pitanju vrlo striktna", upozorava Golubović.Na pitanje šta to znači i koliko to može da nas košta, on je podsetio da je u periodu od 2014. do 2020. predviđeno je da se iz IPARD izdvoji 175 miliona evra bespovratnih sredstava za Srbiju."Sledeće godine bismo dobili 35 miliona evra. Znači, mi bismo propustili tih oko 35 miliona evra. Ubeđeni smo, ipak, da će Vlada prepoznati bitnost ovoga jer ovim parama mi možemo da nadomestimo manjak u agrarnom budžetu, kao i da povećamo konkurentnost srpske poljoprivrede", napomenuo je Golubović.

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track