OBOREN TURISTIČKI REKORD: Stranci opsedali manastire po Srbiji!
Foto: Ap

Letnja sezona

OBOREN TURISTIČKI REKORD: Stranci opsedali manastire po Srbiji!

InfoBiz -
Prosvećeni broj gostiju veći za 13 odsto, a u žiži interesovanja turista bili su Manasija, Ravanica, Mileševa i fruškogorski manastiri, gde monasi govore nekoliko stranih jezika

BEOGRAD - Da je Srbija sve privlačnija destinacija na turističkoj mapi sveta, ukazuje podatak da je od januara do jula u našoj zemlji ukupno boravilo 13 odsto gostiju više u odnosu na isti period lane.Strani, ali i domaći turisti tradicionalno su opsedali srpsku prestonicu, zatim planine i banje, ali je naročito porasla poseta verskim objektima. Tako su ovog leta u žiži interesovanja turista bili manastiri Pomoravlja, Resave i Levča.Grana u razvoju- Verski turizam u Srbiji poslednjih godina sve je popularniji među turistima i jedna je od grana turizma koja iz godine u godinu beleži rast. Turiste privlače istorija i arhitektura, jedinstven stil u graditeljstvu, a najzanimljiviji su im Manasija kod Despotovca, Ravanica kod Ćuprije, Kalenić kod Rekovca. Ne zaostaje ni posećenost manastirima Miljkov, Zlatenac i manastiru Tomić kod Svilajnca, kao ni Svetom Sisoju kod Paraćina i Jošanici kod Jagodine - navode turistički radnici iz tog kraja.

Turisti otkrili čari verskog turizma... Manastir Ravanica
Turisti otkrili čari verskog turizma... Manastir Ravanica

Većina ovih manastira spremno dočekuje strane goste jer se, osim o besprekornoj higijeni, u njima vodi računa da pravila ponašanja u pravoslavnim svetinjama budu dostupna i na svetskim jezicima. Otuda obrazovane monahinje govore više stranih jezika i trude se da gostima na njihovim jezicima predstave istoriju i znamenja manastira.Turistički cvetLetnja sezona oborila je sve rekorde i u domaćim planinskim centrima, u kojima je broj noćenja povećan 16,5 odsto i promet skoro dupliran u odnosu na lane.Svetski dan turizma, 27. septembar, juče je tradicionalno obeležen dodelom najvišeg domaćeg turističkog priznanja Turistički cvet.

Rasim LjajićVAUČERI ZAGREJALI SEZONUMinistar turizma Rasim Ljajić kaže da turizam beleži pozitivne rezultate, pa je za sedam meseci zabeležen rast broja domaćih turista od 12,7 odsto.- Srbija daje mesto ekonomskom turizmu, a besplatni vaučeri apsolutno su postigli ono što smo očekivali - rekao je Ljajić i precizirao da je podeljeno 13.000 vaučera i ostvareno 65.000 noćenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track