Rupe u stažu može popuniti 13.000 ljudi
Foto: Tanjug

Država pomaže radnicima

Rupe u stažu može popuniti 13.000 ljudi

InfoBiz -
Radna snaga u preduzećima u privatizaciji, onim koja su ove godine otišla u stečaj, kao i u firmama za rehabilitaciju invalida, može da poveže radni staž do kraja 2015. godine

BEOGRAD - Zaposlenim i bivšim radnicima u preduzećima koja su u procesu privatizacije, a koji se do kraja godine prijave za socijalni program, država će povezati staž za godine kada im doprinosi nisu uplaćivani.Jedini uslov da bi radnici ostvarili ovo pravo jeste da nisu podneli tužbe za naplatu tih potraživanja, a ukoliko su to već učinili, pre prijavljivanja ih moraju povući. Na ovaj način država će, kako ističe ministar rada Aleksandar Vulin, pružiti mogućnost da oko 13.000 radnika popuni praznine u stažu koje nisu nastale njihovom krivicom. On je pozvao sve zaposlene da se prijave i do kraja godine iskoriste pravo koje im je omogućila Vlada Srbije jer posle tog roka to više neće biti moguće.- To pokazuje da je Vlada socijalno odgovorna i da vodimo računa i o onima koji su već otišli u penziju, bivšim zaposlenima i onima koji tek treba da odu jer nisu oni krivi što im nisu uplaćivani doprinosi. Vreme je da se podvuče crta jer država neće večno isplaćivati tuđe dugove i mešati se u privredna kretanja. Kad država završi proces privatizacije za ovih 536 preduzeća, više neće biti u obavezi da povezuje staž ili obezbeđuje socijalni program - rekao je Vulin na okruglom stolu pod nazivom „Praznine u stažu zbog neplaćanja doprinosa za PIO i povezivanje staža prema zaključcima Vlade Republike Srbije“ u Privrednoj komori Srbije.Predsednik PKS Marko Čadež kaže da je povezivanje staža radnicima tektonsko pomeranje u onome što država radi.- Rešavanje tog problema olakšaće poziciju preduzeća jer će ih rasteretiti bar dela duga prema radnicima i uvećati šanse da dođu do novih vlasnika - rekao je on. Direktorka PIO fonda Dragana Kalinović istakla je da će radnicima koji su sami sebi uplatili doprinose za penziono osiguranje država refundirati uplaćeni novac.

Željko SertićDRŽAVA VRAĆA ULOŽENOMinistar privrede Željko Sertić izjavio je da će novac koji država uplati za povezivanje staža radnicima u budžet biti vraćene kroz proces privatizacije ili stečajnih postupaka.- Važna stvar je da staž mogu povezati i oni radnici koji su tužili, ako povuku tužbu jer bi bilo besmisleno da se dva puta isplaćuju sredstva. Do 9. oktobra 112 zaposlenih završilo je proces povezivanja radnog staža, za šta im je iz budžeta uplaćeno 29,2 miliona dinara - rekao je Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track