ŠANSA ZA DOBAR POSAO: Rusima srpske breskve i šljive i dalje slatke
Foto: Reuters

Potpredsednik Privredne komore

ŠANSA ZA DOBAR POSAO: Rusima srpske breskve i šljive i dalje slatke

InfoBiz -
Rusi su zainteresovani i za srpska preduzeća u stečaju i banje, kaže Miroslav Miletić

BEOGRAD - Na srpsko-ruskom poslovnom forumu u Moskvi, koji se održava danas, izvesno je potpisivanje sporazuma između "Zber banke" i NIS, kao i sa "Energoprojektom", izjavio je danas potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.

Uprkos padu kupovne moći ruskog stanovništva, srpske breskve i šljive i dalje su tražene, a Rusi su zainteresovani i za srpska preduzeća u stečaju i banje, rekao je Miletić.

Miletić je istakao da veličina delegacije na srpsko-ruskom poslovnom forumu pokazuje interes obeju strana za robnom razmenom, da će biti potpisani važni ugovori u cilju smanjenja jaz između uvoza i izvoza i da "Rusima možemo da ponudimo konkretne projekte u oblasti metaloprerađivačke industrije i turizma". Srbija kontinuirano u poslednjih pet godina povećava izvoz na rusko tržište, ukazao je Miletić i dodao da uprkos tome u poslednjem periodu zbog pada rublje stagnira i domaći izvoz.

Sveže voće, meso, mleko, mlečne prerađevine, samo su deo asortimana koje je moguće ponuditi Rusiji, istakao je Miletić. Na pitanje o čestim žalbama na kvalitet srpske robe, Miletić je odgovorio da je potrebno približiti dva tržišta, otvoriti različita predstavništva i što je više moguće skratiti put izvoza ovih delikatnih proizvoda. "Nema prepreka da se izvoz poveća. Pad izvoza je samo posledica uzdržanosti ruskog kupca zbog pada kupovne moći", ocenio je Miletić. Povećanje kvantiteta i objedinjavanje proizvoda srpskih poljoprivrednika doprineće i celokupnom povećanju izvoza u Rusiju, najavio je Miletić. Miletić smatra da Srbija mora raditi na povećanju standarda kvaliteta i unapređivanju marketinga što podrazumeva i otvaranje srpskih kuća i poslovnih objekata širom Rusije. Svaki projekat i robna razmena podrazumevaju povećanje proizvodnje i stepena zaposlenosti, rekao je Miletić i zaključio da se sve to može odraziti i na povećanje srpskog budžeta.

U Moskvi i o Petrohemiji

Vučić je najavio da će sa ruskim partnerima razgovarati i o budućnosti "Petrohemije", za šta postoji nekoliko ideja. "Trenutno je dobra cena nafte, a za Petrohemiju 85 odsto sirovina čini primarni benzin. Dobra je i cena gasa na svetskom tržištu, ali mi moramo da nađemo strateškog partnera za onaj trenutak kad ne bude takva cena gasa i primarnog benzina", rekao je Vučić u Moskvi odgovarajući na pitanja novinara. Vučić je dodao da je Srbija uspela da smanji dug za gas koji je imala prema Ruskoj Federaciji, dodajući da su to stari dugovi, ali bez čijeg rešavanja neće moći da se uđe u dalji razvoj ekonomskih odnosa sa Ruskom Federacijom. "Uspeli smo da smanjimo dug koji je bio 470 miliona na 303 miliona evra. To su stari dugovi. Više nemamo ni dinara duga tekućih obaveza i to je prvi put u srpskoj istoriji da ne kasnimo ni dana plaćanja Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić. On je poručio da je dug "loš drug". "Zato će Srbija gledati da isplati sve stare dugove koje nam je genijalni demokratski režim ostavio i da bez dugova uđemo u dalji razvoj naših energetskih i sveukupnih ekonomskih odnosa", rekao je Vučić.(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track