IMUĆNE ĆATE: Svaki notar u džep stavio 15 miliona!
Foto: Thinkstock

Privrednici mogu samo da im zavide

IMUĆNE ĆATE: Svaki notar u džep stavio 15 miliona!

InfoBiz -
Od početka godine 145 javnih beležnika u Srbiji zaradilo je ukupno 1,1 milijardu dinara, dok su u budžet do 12. oktobra uplatili skoro 478 miliona dinara

BEOGRAD - Od početka godine 145 javnih beležnika u Srbiji zaradilo je ukupno 1,1 milijardu dinara, što znači da je u proseku svakom od njih pripalo po 14.734.088 dinara, pokazuje računica Kurira.S obzirom na to da su ovoliko novca zaradili za devet meseci, to znači da su svakog meseca inkasirali po 1,6 miliona dinara. Njihova zarada bila bi još veća da nisu morali 30 odsto od naplaćenih nagrada da uplate u državnu kasu.- Od početka 2015. pa zaključno sa 12. oktobrom ove godine ukupno je uplaćeno 477.743.182,02 dinara, što je 30 odsto naplaćenih nagrada javnih beležnika - kažu u Ministarstvu finansija.NeprihvatljivoOvi podaci govore da su notari u Srbiji od početka godine za svoje usluge od građana naplatili ukupno 1.592.477.270 dinara. Iz ovoga se jasno vidi koliko se novca sliva u džepove notara u Srbiji, kao i koliko su zarađivali kad državi nisu plaćali ni dinar.- Ako je tačno da u proseku mesečno zarađuju po 1,6 miliona dinara, mislim da je to društveno neprihvatljivo. To nije zarada koju jedan privrednik stiče u slobodnoj tržišnoj utakmici, već se radi o nosiocima javne funkcije iza kojih stoji država i kojima je za poslove prometa nekretnina dat monopol. Država je napravila unosan posao za uzak krug pojedinaca koji preko noći postaju bogataši - kaže Uroš Tešmanović, jedan od advokata koji je prošle godine, tokom protesta advokata, najviše isticao ogromne zarade notara.Ma jedva i za plateU Javnobeležničkoj komori nisu bili voljni da nam daju podatke koji su notari zaradili najviše, pravdajući se da ih nemaju.Predsednik komore Miodrag Đukanović tvrdi da pojedini beležnici od prihoda ne mogu da prežive, pa im komora iz fonda solidarnosti uplaćuje prosečnu platu da bi nastavili da se bave tim poslom.- Od tih 1,6 miliona dinara plaćamo 20 odsto PDV državi, a na ostatak još 30 odsto u budžet. Na ostatak plaćamo dva odsto članarinu komori, plus 50 evra fiksnu članarinu.Od preostalih 872.800 dinara plaćamo plate i doprinose zaposlenima, kojih ima od dva do 12, zatim zakup lokala i sve ostale troškove poslovanja. Na preostali iznos državi plaćamo 10 odsto poreza na dobit - objašnjava Đukavnović.Neki vratili licencuOn ističe da su dvojica beležnika iz Mionice i Ivanjice vratila licence zato što ne mogu da prežive od prometa koji ostvare. On tvrdi da u 13 osnovnih sudova, koji pokrivaju oko 20 manjih opština, ne postoje javni beležnici jer se niko nije javio na konkurs.- U tim opštinama sve overe i dalje obavljaju sudovi - kaže Đukanović.

I tata bi, sineMESEČNO PO MILIONČEOd 5. novembra 2014, kad je država obavezala notare da u budžet uplaćuju 30 odsto naplaćenih nagrada, notari su do kraja godine u budžet uplatili 76.824.003,3 dinara. Tada ih je bilo 92. Kad su državi uplatili njen deo, svakom od njih ostalo je po 1.948.434,87 dinara, odnosno skoro po milion dinara mesečno. Koliko je ovih 92 ljudi zaradilo od 1. septembra pa do 5. novembra prošle godine, kad državni nisu morali da daju ni dinar, strogo je čuvana tajna, ali su, prema nekim procenama, pojedinci mesečno zarađivali više od osam miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track