DOBRA VEST ZA DUŽNIKE: Banke će smanjiti rate kredita

Ekonomija

DOBRA VEST ZA DUŽNIKE: Banke će smanjiti rate kredita

InfoBiz -
Dužnici koji imaju rate u evrima u narednom periodu plaćaće nešto manje rate duga jer je evropska međunarodna kamata "Euribor" skliznula u minus.

To je dobra vest i za države koja će, takođe, moći jeftinije da se zadužuju. Ovaj istorijski minimum Euribora direktno utiče i na smanjenje kamatnih stopa kredita u evrima, ali u kojim momentima će biti niži zavisi od uslova ugovora dužnika.

Kod kredita u otplati, kao i kod novougovorenih kredita, kamatna stopa se usklađuje svakih šest meseci, u skladu sa promenom vrednosti šestomesečnog Euribora, o čemu se klijenti uredno obaveštavaju. Samim tim, padom vrednosti Euribora dolazi i do smanjenja rate.

Ekonomista Mlađan Kovačević napominje da će smanjenje kamata zavisiti od toga da li će Narodna banka Srbije i druge institucije imati hrabrosti i smelosti da podvuku bankama jer su one, kako kaže, često ponašale nekorektno prema dužnicima, pogotovo kada se readilo o promenjivim kamatnim stopama.

- Nadam se da će ovog puta zaista sve banke da se drže onog što su prihvatile i da neće biti onih koji će pokušati da oštete dužnike - rekao je Kovačević.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track