Privredu guše visoki porezi i skupi krediti
Foto: Fonet Nenad Đorđević

Uslove poslovanja ocenilo 1.000 firmi

Privredu guše visoki porezi i skupi krediti

InfoBiz -
Privrednici zadovoljni napretkom u izdavanju dozvola i radom inspekcija, ali i dalje kubure s novcem za investicije i birokratijom, pokazala anketa USAID za 2015.

BEOGRAD - Pristup izvorima finansiranja, poreski nameti i administrativne procedure najviše su mučile privrednike u 2015, pokazali su rezultati ankete 1.000 preduzeća koja se petu godinu zaredom sprovodi u okviru projekta USAID za bolje uslove poslovanja.U odnosu na prethodnu godinu uslovi poslovanja su znatno bolji u određenim oblastima, poput rada inspekcija i brzine izdavanja građevinskih dozvola, u nekima su malo bolji, dok su se u određenom broju sektora čak i pogoršali.- Polovina kompanija je prošle godine bila nezadovoljna brzinom izdavanja građevinskih dozvola, a ove godine 23 odsto. To je ostvareno veoma važnim reformskim zakonima - rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja očekuje da će privrednici biti još zadovoljniji sledeće godine, kad će biti uvedena elektronska građevinska dozvola.Anketa je pokazala da bi privrednici voleli da su troškovi izdavanja dozvola manji, a smeta im visina poreza i doprinosa na zarade i PDV i siva ekonomija.Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi naglasio je da je ponosan na to koliko je projekat USAID doprineo u usmerenju programa Vlade da se pomogne privredi. On je istakao i da je potrebno više finansijskih proizvoda koji bi bili dostupni biznisu, a posebno doprineli razvitku malih i srednjih preduzeća koja kreiraju nova radna mesta. Džo Lauter, direktor projekta USAID za bolje uslove poslovanja, rekao je da je parafiskalnim nametima nezadovoljno 72 odsto preduzeća, ali i da je svima drago što zbog elektronskog podnošenja poreskih prijava manje čekaju u redu. On je dodao i da se mala i srednja preduzeća uglavnom finansiraju iz sopstvenih izvora jer su za banke previše rizična.

Lauter: MSP se finansiraju iz sopstvenih izvora jer su za banke previše rizična
Lauter: MSP se finansiraju iz sopstvenih izvora jer su za banke previše rizična

ČinjenicePETOGODIŠNJI SKORZnačajan napredak- porezi i doprinosi na zarade- dobijanje građevinskih dozvola- dobijanje dozvola za rad- inspekcijski nadzor- izvršenje sudskih odluka- postupak naplate PDV- korupcija u državnoj upravi- inflacija- promenljivost deviznog kursa

Pogoršanje- korišćenje spoljnih izvora finansiranja- zaduživanje kod banaka- kvalitet usluga i podrške banaka- promenljivost cena imovine- akcize

Energetska krizaSRBIJA NEĆE IMATI PROBLEM S GASOMPotpredsednica Vlade Zorana Mihajlović veruje da Srbija neće imati probleme sa snabdevanjem gasom zbog toga što je Rusija obustavila isporuku gasa Ukrajini.- Mi smo se pripremali ranije, pripremamo se i sada. Imamo podzemno skladište gasa i vodilo se računa o tome gde će se gas skladištiti u zemlji i van nje, tako da verujem i sigurna sam da u tom smislu snabdevanja neće biti nikakvih problema - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track