DANIJEL BERG: EBRD ne ulazi u vlasništvo EPS-a
Foto: Fonet

Direktor EBRD za Srbiju

DANIJEL BERG: EBRD ne ulazi u vlasništvo EPS-a

InfoBiz -
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nema strategiju da udje u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) kroz kredit od 200 miliona evra, izjavio je danas direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg.

On je za magazin Serbia enerdži rekao da je glavni fokus EBRD-a u tom projektu da pomogne u finansijskom restrukturiranju EPS-a i da podrži oporavak od posledica prošlogodišnjih razarajućih poplava.

Prema rečima Berga, EBRD kroz zajam od 200 miliona evra želi da pomogne EPS-u da dostigne dugoročne ciljeve razvoja kao što su komercijalizacija, podizanje standarda korporativnog upravljanja i poboljšanje energetske efikasnosti.

EBRD je veoma angažovan u procesu ostvarivanja porasta alternativnih izvora energije, uključujući obnovljive izvore, objasnio je Berg. Serbia-enerdži je preneo da su raniji krediti EBRD podržali EPS u započinjanju projekta pametne mreže, modernizacije postrojenja hidroelektrana i projekta upravljanja kvalitetom uglja u EPS-ovom rudniku "Kolubara".

Kako se ističe, istorija uspeha saradnje EBRD-a i EPS-a obuhvata pet projekata i trenutno su svi u procesu realizacije ili isplate.

Berg je rekao da je EBRD otvorena za razmatranje novih projekata sa EPS-om, pod uslovom da su oni u skladu sa Energetskom strategijom te banke i prioritetima u energetskom sektoru u Srbiji, kao što je diversifikacija izvora energije daleko od zastarelih elektrana na ugalj.

"EBRD će kroz finansiranje projekata u Srbiji podržati dalje reforme energetskog sektora da bi se doprinelo liberalizaciji energetskog tržišta, što je važan uslov za pridruživanje EU, ali i pojačati integracije na Zapadnom Balkanu stimulisanjem prekogranične distribucije i trgovine električnom energijom", najavio je Berg.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track