Beograđani na lekovima, južnjaci najviše piju, a Lale vole da se razvode!
Foto: Shutterstock

Evo kako žive građani Srbije u 2015. godini

Beograđani na lekovima, južnjaci najviše piju, a Lale vole da se razvode!

InfoBiz -
Poražavajuća statistika Polovinu prihoda domaćinstva u svim regionima potroše na hranu i režije. Najteže je Šumadincima, kojima mesečno fali do 30 evra samo za golu egzistenciju. Porodice u istočnoj Srbiji mesečno potroše 1.244 dinara više nego što zarade

BEOGRAD - Statistika kaže da, osim u beogradskom regionu, domaćinstva u svim ostalim delovima Srbije mesečno potroše više nego što zarade.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dok domaćinstvima u regionu prestonice mesečno čak pretekne 4.692 dinara, jer od 67.702 dinara prosečnog prihoda potroše 63.010, u ostatku Srbije porodice u kućnom budžetu imaju manjak. Najviše para, u proseku po 2.909 dinara mesečno, fali domaćinstvima u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, dok porodice u južnoj i istočnoj Srbiji, iako su po prihodima pretposlednje, mesečno potroše 1.224 dinara više nego što zarade. Najmanje zarade su u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, a porodice u svim regionima najviše prihoduju od plata, a zatim od penzija.

Porodice u Vojvodini najmanje troše na stanovanje i druge režijske troškove - 8.750 dinara, ali su zato rekorderi po broju razvedenih brakova godišnje.Što se lične potrošnje tiče, južnjaci više od svih ostalih troše na piće i cigarete. To ne čudi jer je 2014. u tom regionu svega 19,1 odsto od ukupnog stanovništva bilo zaposleno. Takođe, u tom regionu najmanje se izdvaja za zdravlje, za razliku od domaćinstava u beogradskom regionu, koja u tu svrhu odvajaju više od svih ostalih.

Za odeću i obuću svako domaćinstvo u Srbiji izdvaja skoro identičan iznos. Na hranu i bezalkoholna pića građanima Srbije u proseku ide 35 odsto svih rashoda, a najmanje para u svim delovima zemlje porodice izdvajaju za obrazovanje.

Saša ĐogovićSLIKA SIROMAŠTVASvi ovi podaci, kako kaže ekonomista Saša Ðogović iz Instituta za tržišna istraživanja, govori o visokom stepenu siromaštva u zemlji.- Materijalnu sferu siromaštva u stopu prati i duhovno siromaštvo, koje se ogleda u padu sistema vrednosti. Indikativno je da se više izdvaja za alkoholna pića, nego za obrazovanje i zdravstvo - ističe on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track