Najnovije vesti

DRI: Carinici "zaboravili" 18 miliona evra
Foto: Carina

Nepravilnosti u radu Uprave carina

DRI: Carinici "zaboravili" 18 miliona evra

Biznis
23:44h
BEOGRAD - Uprava carina u završnim računima za 2014. nije popisala privremeno zadržana i oduzeta vozila, robu i naftne derivate u iznosu od čak 18 miliona evra. A, pojedina vozila i deo robe u carinskom skladištu nalazi se još od 2000. godine.

Ovo je samo jedna od nepravilnosti koju je, "češljajući" finansijske izveštaje ove uprave, utvrdila Državna revizorska institucija.

"Carinici poslovne knjige u delu prihoda ne vode hronološki, uredno i ažurno, po sistemu dvojnog knjigovodstva. Evidencije prihoda Uprava vodi u dva sistema, koji međusobno nisu u potpunosti kompatibilni, odnosno prenos podataka iz jednog sistema u drugi ne funkcioniše automatski, kako je predviđeno. Zbog ovakvog načina evidentiranja Uprava carina nema ni tačno utvrđeno početno stanje duga, odnosno potraživanja na dan prvog januara”, ističe se u izveštaju DRI.

U poslovnim knjigama Uprava carina iskazuje 147 miliona dinara nenaplaćenih potraživanja, koja su, u stvari, naplaćena.

Uz to, propustila je da na vreme prijavi svoja potraživanja u postupku stečaja, a revizori su utvrdili da je reč o iznosu od najmanje 17,6 miliona dinara. Uprava carina nije ni svaku javnu nabavku sprovela po propisu.

"Izvršena je nabavka usluga u iznosu najmanje od 11,98 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez zaključenih ugovora. I to: prevoz vozila, robe, agregata i derivata u iznosu 3,8 miliona dinara, analizu robe u iznosu od 406.000 dinara, objavljivanje oglasa u iznosu od milion dinara, zakup magacinskog prostora u iznosu od 2,68 miliona dinara, zakup parking prostora u iznosu od 3,9 miliona dinara, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama”, ukazuju državni revizori.

Uprava nije pokrenula postupak prinudne naplate za dugovanja u iznosu najmanje od 7,8 miliona dinara. Takođe, pustila je robu deklarantu, u vrednosti od 2,38 miliona dinara bez ispunjenih uslova u skladu sa Carinskim zakonom.

DRI je Upravi carina izrekao 15 preporuka i naložio da, u roku od 90 dana, podnese Instituciji pisani izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti.

Završni račun budžeta AP Vojvodina pokazuje, prema izveštaju DRI, da je pokrajina preuzela obaveze i izvršila rashode i izdatke u iznosu od 1,8 milijardi dinara, a da pravni osnov nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima. Još 159,8 miliona dinara potrošeno je bez validne računovodstvene dokumentacije, od čega je najveći deo za tekuće subvencije. Za javne nabavke mimo propisa utrošeno je 19,7 miliona dinara.

(Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...