(KURIR TV) KOVAČEVIĆ O SRAMNOM OTPISU DUGA ER SRBIJI: Država otima pare našim građanima!
Foto: Fonet

Neovlašćeno mešanje Vlade

(KURIR TV) KOVAČEVIĆ O SRAMNOM OTPISU DUGA ER SRBIJI: Država otima pare našim građanima!

InfoBiz -
Ekonomista Milan Kovačević, reagujući na skandaloznu odluku Vlade Srbije da pomogne Er Srbiji, u kojoj skoro polovinu vlasništva ima arapska firma "Etihad", tako što će otpisati čak 22 miliona dolara njenog duga aerodromu "Nikola Tesla", ističe da ovo nije prvi put da država otima građanima akcije koje joj zakonom pripadaju.

Kovačević u izjavi za Kurir objašnjava da je Zakonom o besplatnoj podeli akcija prvo bilo predviđeno da JAT 15 odsto akcija ustupi građanima, a onda je to zakonom poništeno.

"Posle je JAT preimenovan u Er Srbija, ali je pravni naslednik JAT, i tako su građani ostali bez dela akcija. U međuvremenu se Vlada, prema mom mišljenju, neovlašćeno umešala u odnose između Aerodroma i Er Srbije, u kome su građani dobili 17 odsto akcija od ukupnog, i zatražila da Aerodrom oprosti dug prema Er Srbiji. To je prilično ružno, jer je, pre svega, oštećeno društvo Aerodrom, drugo - oštećeni su mali akcionari, a i na taj način se rezultat poslovanja neosnovano pomera iz Aerodroma u Er Srbija", objašnjava Kovačević.

Naš sagovornik dodaje i da uopšte nije dobro što, umesto da negujemo utvrđivanje realnih rezultata, pribegavamo prebacivanju sa jednog preduzeća na drugo.

"Bilo bi veoma dobro da Vlada, obrnuto, počne da neguje akcionarstvo kod nas. U međuvremenu, Aerodrom je izgubio veliki broj akcija, ljudi su jednostavno prodavali akcije, a razni drugi kupci su ih dobili, iako bi bilo mnogo zdravije da je i dalje ostalo 17 odsto akcija građanima, da postoji široka baza akcionarstva. To bi bio najbolji način da se koliko-toliko utiče na poslovanje Aerodroma", završava Kovačević.

Da podsetimo, Vlada Srbije odlučila je da otpiše dug avio-kompaniji "Er Srbija", u kojoj skoro polovinu vlasništva ima arapska firma "Etihad", ali je ova odluka naišla na negovodanje javnosti i ocenjena kao sramna, jer se bogatim Arapima poklanja novac građana Srbije, kojima se smanjuju plate i penzije i prete masovni otkazi.

Ta pomoć, takođe, nanosi štetu beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ koji je u državnom vlasništvu i neće moći da naplati preko 2,3 milijarde dinara (22 miliona dolara) duga koji je „Er Srbija“ (Air Serbia) napravila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track