VUČIĆEV KUM OŠTETIO SRBIJU ZA 1.300.000€ Kupio skupe akcije od Crnogoraca a znalo se da će pasti
Foto: Dado Đilas

10 dana nije sačekao

VUČIĆEV KUM OŠTETIO SRBIJU ZA 1.300.000€ Kupio skupe akcije od Crnogoraca a znalo se da će pasti

InfoBiz -
BEOGRAD - „Elektromreža Srbije“, kojom upravlja Nikola Petrović, kum premijera Aleksandra Vučića, kupila je 10,01 odsto akcija „Crnogorskog elektroprenosnog sistema“ (CGES) baš u trenutku kad je njegova cena bila najviša u poslednje tri godine. Da je s tim poslom sačekano samo 10 dana, kad su akcije pojeftinile, a što je bilo očekivano, EMS bi potrošio 1,3 miliona evra manje, pokazala je ekonomska analiza ove poslovne transakcije.

Naime, EMS je uoči Nove godine, 29. decembra 2015, deonice crnogorske firme platio 0,95 evra, ili ukupno 13,9 miliona evra, a već 12. januara ove godine cena je bila 0,86 evra, pa bi i ova transakcija tada koštala 12,6 miliona evra, ukazuje Aleksandar Glumac, magistar ekonomskih nauka u svojoj analizi. Inače, akcije CGES od marta 2012. nisu bile skuplje od 0,85 evra, a na 0,95 evra skočile su baš tog dana kad je EMS obavio kupovinu i tu cenu su zadržale narednih 13 dana, odnosno do završetka novogodišnjih praznika, kad berza nije ni radila.Pad prihodaGlumac za Kurir kaže da niko ne može da objasni zašto EMS, na čelu sa Vučićevim kumom, nije sačekao do februara, kad bi bili poznati rezultati poslovanja CGES u 2015, posebno kad su rezultati za prvih devet meseci 2015, objavljeni u oktobru, pokazali da su prihodi od prodaje manji 21,6 odsto, a dobit 67,4 odsto nego u 2014.- Tada je bilo jasno da će ova firma imati loše rezultate u 2015, što može da obori cenu akcija. Zato ozbiljni investitori čekaju završni račun, koji je u ovom slučaju trebalo da bude saopšten u februaru. I bez tih podataka analiza trgovanja akcijama poslednjih nekoliko godina govori da je optimalna cena u opsegu od 0,60 do 0,80 evra - objašnjava Glumac, koji je i član pokreta Dosta je bilo.On ističe da će 13,9 miliona evra potrošenih na kupovinu akcija biti povraćeno preko dividendi tek za 30 godina, ako se nastavi tempo isplata CGES iz ranijih godina.Planirana kupovina- Nema logike da dividende čekate tako dugo, a s tako malo akcija nemate velika upravljačka prava. Ima smisla ako je ovo samo faza do kupovine većinskog udela, ali ovakve firme skoro su svuda državne. Naš EMS je dokaz - navodi Glumac. Ova državna kompanija je, radi ove kupovine uzela kredit i time zadužila sve građane Srbije, a Branislav Đurđević, izvršni direktor u EMS, ranije je izjavio da se transakcija razmatrala od marta 2014. kao i da joj je cilj bio da se Srbije donese dodatni novac od dividende i od projekta strujnog povezivanja Crne Gore sa Italijom.

„Elektromreža Srbije“BEZ OBJAŠNJENJA ZA TRANSAKCIJUKurir je pitao EMS: 1. Koji je cilj kupovine akcija?2. U kom periodu će se ovo ulaganje isplatiti?3. Zašto su akcije kupljene u periodu kad su bile najskuplje? 4. Da li je EMS znao da su poslovni rezultati CGES u prvih devet meseci loši? 5. Zašto EMS nije sačekao da budu objavljeni rezultati poslovanja za 2015?Umesto objašnjenja, dobili smo sledeći odgovor: „Da li ste to čuli od ekonomske, intelektualne i moralne gromade Saše Radulovića?“ Odgovor je potpisao Branislav Ðurđević, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove EMS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track