NATEZANJE: Vujović i Kori još bez rešenja za bolovanje i odmor
Foto: Marina Lopičić

Zapelo oko zarada u javnom sektoru

NATEZANJE: Vujović i Kori još bez rešenja za bolovanje i odmor

InfoBiz -
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ministarstvo finansija do kraja sedmice treba da odluče kako će se obračunavati naknade za minuli rad i odsustvo s posla

BEOGRAD - Sindikati su i na jučerašnjoj sednici Socijalno-ekonomskog stava ostali pri stavu da je neprihvatljivo da se naknada za vreme bolovanja i godišnjeg odmora obračunava samo u odnosu na osnovnu platu, u koju nisu uračunati dodaci za dežurstva, noćni rad, regres i topli obrok, a što i dalje traži ministar finansija Dušan Vujović.Na sednici SES u suštini i nije bilo rasprave o Nacrtu zakonu o platama u javnom sektoru jer bi ministarstva za državnu upravu i za finansije trebalo da se dogovore kako će se obračunavati naknade za minuli rad i odsustvo sa posla, odnosno za vreme bolovanja i godišnjeg odmora, i da do kraja sedmice dostave finalni nacrt.- Predloženim načinom obračuna zaposleni u javnom sektoru bi za vreme bolovanja i godišnjeg odmora imali primanja koja su za 45 odsto manja od mesečne zarade - rekao je Ljubiša Nestorović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.Ministar Vujović izjavio je da i u aktuelnom nacrtu zakona o platama ostaje odredba prema kojoj zaposleni za vreme odsustva s posla ima pravo na 65 odsto zarade, a pitanje se postavlja na koju osnovicu se taj procenat obračunava.- Pitanje je da li se to računa na osnovnu platu, bez dodataka za prekovremeni rad, dežurstva i slično, koja ulaze u ukupnu zaradu, jer ta sredstva moraju da ostanu nekom drugom. Ako ste vi na bolovanju, onda neko drugi mora da dežura, i to mora da se plati - rekao je Vujović za TV B92.Vujović je sinoć izjavio da minuli rad nipošto neće biti ukinut.- Prvo, prelazak na novu matricu plata će valorizovati kompletan istorijski ostvaren minuli rad. Drugo, u budućnosti će se minuli rad valorizovati u okvirima budžetskih mogućnosti - rekao je Vujović za RTS.Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da nacrt zakona nije usklađen sa propisima o radu i državnim službenicima i da dovodi do nejasnoća. Smatra da nacrt izuzima iz uređenja plate zaposlenih u javnim preduzećima i NBS, što govori o nemoći da se dovede u red netransparentan utrošak javnih sredstava i zapošljavanja.Vujović je naveo da će zarade u javnim preduzećima biti regulisane drugim zakonima i pravilima.

Zavod za statistikuZARADA ZA DECEMBAR 51.485 DINARAU periodu januar-decembar 2015. prosečna isplaćena bruto zarada je nominalno manja 0,5 odsto, a realno 2,4 odsto u odnosu na 2014, dok je prošlogodišnja prosečna neto zarada nominalno manja 0,2, a realno 2,1 odsto nego prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Prosečna neto zarada iz decembra 2015. iznosila je 51.485 dinara i bila je nominalno veća za tri odsto, a realno za 1,5 odsto veća nego u istom mesecu 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja