KRADE SE NA MERENJU: Varaju nas na svakom gramu, država ih štiti!
Foto: Thinkstock

Analiza

KRADE SE NA MERENJU: Varaju nas na svakom gramu, država ih štiti!

InfoBiz -
Uhvatio sam u prevari šest privatnih firmi koje je država ovlastila za kontrolu pijačnih, automatskih i drumskih merila, ali je Direkcija za mere, umesto da pokrene istragu, smenila mene, ukazuje Dejan Kovačević

BEOGRAD - Tačnost vaga u prodavnicama i na pijacama, automatskih vaga za pakovanje hrane i druge robe u kese i vreće, kao i velikih drumskih vaga, kontrolišu privatne firme koje smo uhvatili u prevari - kaže za Kurir Dejan Kovačević iz Direkcije za mere i dragocene metale.Zbog toga danas, kako kaže naš sagovornik, niko ne može biti siguran da nije pokraden u trgovinama ili prilikom merenja robe u kamionima. Kovačević ističe da se zarad brze i lake zarade mnoga merila niti ispituju niti proveravaju, a na njih se postavljaju državni žigovi, što znači da država garantuje za njihovu tačnost. Kao razlog zašto se ovlašćene firme trude da na sve načine ne izgube dozvolu za rad jeste, naravno, novac. On navodi da godišnje od overavanja one zarade 40.000 do 100.000 evra, a od servisiranja 100.000 do 300.000 evra.PrijaveKao šef Odseka za nadzor u Direkciji, on je nadležnima 2013. i 2014. dostavio dokaze da šest privatnih firmi koje je država ovlastila da kontrolišu merila svoj posao ne rade kako treba. Ali niko od nadležnih to nije hteo da čuje, pa je krajem 2013. podneo prijavu protiv Vide Živković, direktorke Direkcije, i Lucije Dujović, njene pomoćnice, ali ubrzo je u maju 2014. njegov posao dat drugom, a u novembru je smenjen.- Možete li zamisliti koliko tona robe prođe preko drumske vage od 60 tona u iole ozbiljnijoj firmi, odnosno ko je i koliko oštećen ako takva vaga ne radi ispravno? Ako neka roba košta jedan evro po kilogramu, drumska vaga laže 100 kilograma, to je nelegalnih 1,5 miliona evra godišnje! Koliko je neka firma nelegalno zaradila dnevno, a koliko godišnje jer pakuje na automatskoj vagi 200 grama manje u vreću od 20 kilograma? - navodi Kovačević.Povećanje korupcijeOn ističe da je do pre nekoliko godina samo deset odsto vaga na beogradskim pijacama bilo žigosano, što znači da su proverene da li mere tačno. Procenat se, dok Kovačević nije smenjen, povećao na 50, što znači da nema garancije da polovina vaga meri tačno.- Ovlašćene privatne firme obave kontrolu i stave žig kao da je sve u redu. A kada Direkcija dođe u nadzor, vidimo da nisu ništa kontrolisali i da vaga, umesto dozvoljene greške, od na primer 50 grama greši 350 grama! Ne mora da znači da su vlasnici vage krivi i da to ide u njihovu korist - navodi Kovačević i dodaje da je jedna privatna firma overila više od 200 manometara za merenje krvnog pritiska bez tipskog ispitivanja.

Direkcija za mere i dragocene metaleSVE JE TO NEISTINA, ON NIJE UZBUNJIVAČU Direkciji za mere kažu da su optužbe njihovog kolege Dejana Kovačevića neistinite i neosnovane.„Direkcija nema informaciju o tome da je on započeo postupak spoljašnjeg uzbunjivanja u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, odnosno da je u skladu s tim dobio status uzbunjivača. Kovačević je podneo krivičnu prijavu protiv Vide Živković i Lucije Dujović onog momenta kad nije dobio pismenu saglasnost rukovodioca Vide Živković za dodatni rad kod drugog poslodavca“, odgovaraju u Direkciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track