Najnovije vesti

OBRADOVIĆ EPS: Građani su redovne platiše, problem je privreda
Foto: Fonet Dragan Antonić

Generalni direktor Eletroprivrede Srbije

OBRADOVIĆ EPS: Građani su redovne platiše, problem je privreda

Biznis
BEOGRAD - Generalni direktor Eletroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je danas da građani redovno izmiruju dugove prema EPS-u, ali da problemi postoje sa naplatom struje od privrede.

On se na tome zahvalio građanima Srbije. "Naša naplata kod dela građana je veoma uspešna. Mi smo praktično na nivou koji odgovara regionu i tu nemamo većih problema". naveo je on.

Međutim, kako tvrdi, problemi su prisutni u oblasti privrede. "U saradnji sa Vladom Srbije radimo aktivno na rešavanju problema najvećih gubitaša. Siguran sam da ćemo već ove godine imati rezultata u toj oblasti", smatra Obradović. To preduzeće je, dodao je on, u saradnji sa Vladom Srbije uspelo da se oporavi posle "teške" 2014. godine i započene organizacione promene.

Prema njegovim rečima, EPS je prošlu godinu završio sa pozitivnim poslovanjem iako je planiran gubitak od više od 20 milijardi dinara, a kompanija je, po raznim osnovama, prošle godine uplatila u državnu kasu oko 65 milijardi dinara.

"Očekujemo profit na nivou EPS grupe od tri milijarde dinara, a naš prvobitni plan je bio da završimo 2015. godinu sa gubitkom od 20 milijardi dinara", naveo je Obradović. Kako je objasnio, velika reorganizacija EPS-a prošle godine omogućila je da se rezultat u smanjenju troškova popravi za 14 milijardi dinara. "Takođe, brži oporavak od poplava koje su bile 2014. godine, uštedeo nam je više od šest milijardi dinara. Sada smo krenuli da radimo nabavke centralizovano što nam je isto donelo uštedu negde oko dve milijarde dinara", naveo je Obradović.

Upitan da li će EPS 1. jula biti Akcionarsko društvo, kao što je planirano, Obradović je rekao da je taj program dogovoren zajedno sa Vladom Srbije i MMF-om. "Mi smo spremni, a pripremni radovi u toj oblasti već su u toku. Ali ono što je najbitnije nije samo formalni čin prelaska preduzeća u Akcionarsko društvo. EPS zaista posluje kao kompanija koja je na otvorenom tržištu. Svi segmenti našeg poslovanja su danas otvoreni za konkurenciju", poručio je on Obradović je istakao da je EPS grupa pokazala da je kompanija koja može uspešno da posluje.

"Mi smo državna kompanija i takmičimo se na otvorenom tržištu. Zbog toga kažem, samo formalni čin prelaska u akcionarsko društvo je jedan element uspeha. Ali najbitnije je da mi možemo da opstanemo na tržišnim pricipima", zaključio je on.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...