ŽELJKO SERTIĆ: Javni poziv Železari za desetak dana
Foto: Fonet

Ministar privrede

ŽELJKO SERTIĆ: Javni poziv Železari za desetak dana

InfoBiz -
BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo biti objavljen za desetak dana.

On je u Skupštini Srbije obrazlažući Predlog zakona o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima Železare Smederevo, rekao da će svaka kompanja moći da se prijavi i da će se onda videti da li ima zainteresovanih ili će se ostati na sadašnjim pregovorima.

"Železara Smederevo je ozbiljan stub i potencijal razvoja i ne možemo da je ostavimo bez pomoći države", rekao je on i dodao da je ključna stvar da se ljudi zaposle.

On je istakao da Železara do sada nije definisala svoja imovinska prava i da se ne zna šta je imovina Železare.

"Da bi smo mogli da razgovaramo sa potencijlanim partnerom moramo da budemo dobar partner i da znamo čime raspolažemo", dodao je Sertić.

On je istakao da se u zakonu definišu zemljište i svi objekti i dodao da Železara ima milion kvadrata poslovnog prostora na tri lokacije. Sertić je rekao i da je na svetskom tržištu ozbiljna kriza u potražnji čelika i da je politička obaveza da Vlada uradi sve što može da spasi Železaru.

Neće biti produženja rokova za zaštitu preduzeća

Ministar privrede razgovoru sa misijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je da neće bi produžen rok za zaštitu preduzeća od poverioca, koji ističe 31. maja ove godine. On je istakao da je ostalo 10 takvih preduzeća za koja se traže optimalna rešenja, a najveći problem su RTB Bor i Resavica.

"Problem ovih preduzeća nije samo ekonomski, već i socijalni i politički. Želimo da nadjemo najoptimalnija rešenja i zato se rade temeljne analize i sagledavaju svi aspekti i moguća rešenja. Videćemo koja će se mogućnosti pokazati kao najbolje za državu, preduzeća i radnike, ali ono što je sigurno, država više neće finansijski pomagati ova preduzeća", rekao je Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track