BIVŠI DIREKTOR JUGOIMPORT SDPR: Nemamo saznanja o nelegalnoj trgovini oružjem sa Libijom
Foto: Printscreen

Državni sekretar Stevan Nikčević

BIVŠI DIREKTOR JUGOIMPORT SDPR: Nemamo saznanja o nelegalnoj trgovini oružjem sa Libijom

InfoBiz -
BEOGRAD - Nekadašnji direktor Jugoimport SDPR i aktuelni državni sekretar Stevan Nikčević kaže da ne postoji nijedan pojedinačan slučaj u kom je država Srbija involvirana u nelegalnu trgovinu naoružanjem i da oružje iz naše zemlje nije završilo u rukama ISIS-a u Libiji.

Nekadašnji direktor Jugoimport SDPR, našeg javnog preduzeća koje se bavi prometom naoružanja, vojne opreme i transferom tehnologije, a danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine Stevan Nikčević je, gostujući u Novom danu, rekao da nema saznanja o bilo kakvoj ilegalnoj trgovini oružjem.

On kaže da zvanični podac i govore da je trgovina naoružanjem poslednjih godina sa Libijom bila skromna, naročito od 2011, da 2012. nije uopšte bilo izvoza, a da je 2013. izdato nešto dozvola, ali da je realizacija tj. izvoz bio mali. Ističe da se radi o zemlji s kojom sve države sveta, koje žele trgovinu, svoje ugovore šalju na odobravanje Komitetu za sankcije Saveta bezbednosti UN.

Upitan da li postoji mogućnost da je bilo ilegalne trgovine, Nikčević kaže da nije upoznat ni sa kakvim detaljima u vezi sa tim i da nema saznanja o tako nečem.

On tvrdi da se postoji nijedan pojedinačni slučaj u kom je država Srbija involvirana u bilo koju nelegalnu trgovinu. Nikčević je ranije izjavio da su poslednjih godina najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije, kada je reč o izvozu oružja i vojne opreme, SAD i brojne zemlje Bliskog istoka.

"Ambasada Srbije nije imala nikakvu ulogu"

Nikčević je izjavio da na Bliskom istoku Srbija ima saradnju sa Saudijskom Arabijom, Emiratima...

"Tradicionalno sarađujemo sa Irakom, dok su zamrla neka značajna tržišta, kao što je Libija".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nikčević je 10 godina bio direktor Jugoimport SDPR-a. Upitan da li je Srbija, u tom periodu, izvozila u Libiju, kaže da je jeste i da je izvoz bio na nivou od nekoliko desetina miliona dolara godišnje.

Upitan na koji način se obavljala trgovina naoružanjem, Nikčević kaže da smo imali predstavništvo u Libiji koje je u februaru 2011, na početku destabilizacije te zemlje, odlukom kompanije i organa države Srbije, ukinuto.

On je dodao da je tada, zbog događaja u Libiji, Ministarstvo odbrane ukinulo i sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, i da Srbija, prema preporukama SB UN, nije htela da stane ni na jednu stranu.

Nikčević je dodao da je predstavništvo, dok nije ukinuto, sagledavalo potrebe u Libiji, u kojoj je bilo dosta naoružanja još iz vremena SFRJ. On tvrdi da Ambasada Srbije nije imala nikakvu ulogu, jer i ne treba da ima ikakvu ulogu u tome (uvozu-izvozu naoružanja). Sarađivali smo samo kad treba da se požuri oko neke administracije, ali i to smo izbegavali, dodao je.

Nikčević kaže da Ambasada Srbije nije imala nikakvu ulogu kad je u pitanju potpisivanje ugovora. Na pitanje da li ima informaciju o tome da li je oružje koje je proizvedeno u Srbiji korišćeno u sukobima u Libiji, kaže da takvih podataka nema.

Dodaje da ne postoji nijedan pojedinačni slučaj da je bilo koji komad oružja proizveden u Srbiji završio u rukama ISIS-a ili da je zloupotrebljen protiv vladinih snaga. Prilikom svake isporuke kupac potpiše delivery report, koji znači da je onaj ko je naručilac (Ministarstvo, vojska, posebne jedinice) potpiše da su oni to i primili, objašnjava državni sekretar.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track