VEĆI MINIMALAC: Za povišicu dve plombe, džak krompira ili vinjak!
Foto: Shutterstock

Šta donose izmene

VEĆI MINIMALAC: Za povišicu dve plombe, džak krompira ili vinjak!

InfoBiz -
Ukoliko Vlada i poslodavci prihvate predlog sindikata, zaposleni s najnižom zaradom od 20.328 dinara mesečno će primati 4.032 dinara više

BEOGRAD - Ukoliko Vlada i poslodavci prihvate zahtev sindikata da se minimalna zarada u Srbiji od aprila poveća sa 20.328 na 24.360 dinara, zaposlenima koji primaju najnižu zaradu na račun će stizati 4.032 dinara više nego do sada.Kad se uzme u obzir da je minimalna potrošačka korpa u decembru iznosila 34.826 dinara, ni s tim povećanjem neće moći da se zadovolje minimalne potrebe tročlane porodice.Ekonomski savetSavez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost zatražili su od Vlade i poslodavca da se minimalna cena rada sa 121 poveća na 140 dinara. Odluka o tome trebalo bi da padne sledećeg meseca, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

U tom slučaju zaposleni s najnižim primanjima moći će da računaju na povećanje od 4.032 dinara. Za te pare moći će da kupe 80 kilograma krompira ili 77 kg brašna, ili da stave dve bele zubne plombe. Ovo povećanje neće biti dovoljno da se izmire mesečne obaveze za jedno dete u vrtiću, pošto one u Beogradu iznose 5.427 dinara. Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, ističe da podržavaju predlog jer je minimalna cena rada vrlo niska.Pomak- Minimalna zarada je bila zagarantovana za neke najmanje plaćene poslove i u Evropi je izuzetak, a kod nas je minimalac postao pravilo. U realnom sektoru postalo je normalno da se prima minimalac, bez obzira na to koje poslove neko radi, što nije u redu. U svim normalnim zemljama minimalac je 70 odsto proseka, a kod nas je 40 odsto. S tom cenom rada čovek ne može sam sebe da izdržava, a kamoli porodicu. Minimalna zarada treba da bude 70-80 odsto prosečne plate u zemlji - kaže Cvetanović i dodaje da povećanje od 4.032 dinara nije dovoljno, ali u ovakvoj situaciji je pozitivan pomak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track