SERTIĆ: Vlada za podršku preduzetnicima izdvojila 16,06 milijardi dinara
Foto: Fonet

Godina preduzetništva

SERTIĆ: Vlada za podršku preduzetnicima izdvojila 16,06 milijardi dinara

InfoBiz -
Ministar privrede Željko Sertić poručio je danas da Vlada Srbije duboko veruje da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u fokusu budu preduzetnici i zato je za podršku preduzetništvu odvojila 16,06 milijardi dinara.

Od te cifre su 4,4 milijarde bespovratna sredstva, izjavio je Sertić na zvaničnom predstavljanju Godine preduzetništva u Privrednoj komori Srbije.

On je rekao da će 11,38 milijardi dinara biti opredeljeno za kredite i garancije.

"Danas krećemo sa 33 programa pomoći, koji unutar sebe sadrže različite vidove finansijskih i nefinansijskih aktivnosti”", rekao je Sertić i ukazao da je sve detaljno objašnjeno na novom portalu godinapreduzetnistva.rs.

Generalno, Godina preduzetništva će se, kako je objasnio, zasnivati na tri glavna stuba - unapređenje poslovnog okruženja, direktna podrška preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha. “

"Sva tri stuba su jako bitna kako bi ova godina i bila uspešna”", rekao je Sertić, dodajući da vlada duboko veruje da budućnost zemlje direktno zavisi od toga kakvi će biti ekonomija, obrazovanje, kakve vrednosti ćemo razvijati i kako ćemo mlade vaspitavati.

"Preduzetništvo je sloboda, ali i odgovornost", rekao je Sertić i naveo da veruje da Srbija u budućnosti može da bude zemlja preduzetništva.

"Treba da ambijent bude bolji i kvalitetniji, a ono što je važno jeste da taj proces nastavimo i da unapredimo"”, rekao je Sertić dodajući da će u ovoj godini kao vid podrške preduzetništva biti izmenjeno oko 40 zakona, kao i strategije i pravilnici.

"Mora da se radi drugačije. Svet u kojem radite jedan posao za ceo život i imate tek povremene krize, to više ne postoji"”, rekao je on i istakao da sada postoji potreba da se u prvi plan stave lična inicijativa i napor, te spremnost da se preuzme rizik.

Sertić je ukazao da 99 odsto svih preduzeća u EU spada u sektor malih i srednjih preduzeća, te da generišu 85 odsto svih radnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track