Vujović: Samo muvatorima nije do reformi
Foto: Dado Đilas

Srpski Davos: Ovako je protekao prvi dan savetovanja vlasti i privrednika

Vujović: Samo muvatorima nije do reformi

InfoBiz -
Političari se na Kopaonik biznis forumu hvalili uspesima, ekonomisti ih oladili rekavši da još nije vreme za slavlje jer još nismo dostigli ni nivo iz 1989.

BEOGRAD - Početak tradicionalnog savetovanja političke i privredne elite na Kopaonik biznis forumu, poznatijem kao „srpski Davos“, obeležilo je hvalisanje predstavnika vlasti o postignutim uspesima u reformama, dok su ekonomisti upozorili da je prerano za slavlje jer još nismo dostigli onaj nivo razvoja iz 1989. godine.

Guvernerka čisti za svog šefa
Guvernerka čisti za svog šefa

Lekciju o pravom stanju u srpskoj ekonomiji održao je selektor Kopaonik biznis foruma Dragan Ðuričin, koji je rekao da su rezultati postignuti u 2015. dobri, ali da nema razloga za slavlje.- Srbija još ima neprilagođenu privredu i dosta kasni u odnosu na EU, a razlog za to je nerazumevanje globalnih trendova od devedesetih godina prošlog veka i precenjivanje svojih mogućnosti - rekao je Ðuričin.

Pospremila za tren oka
Pospremila za tren oka

Senka na uspeh

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se investicijama od 1,8 milijardi evra u 2015, kao i rezultatima fiskalne konsolidacije kojima su povećani prihodi od PDV i akciza. Ipak, senku na ove uspehe pomutilo je premijerovo priznanje da sumnja u ispravnost odluke da se ne proda „Telekom Srbija“.- Da li smo doneli pravu odluku, uopšte nisam siguran. Biće da ni ja nisam imao dovoljno hrabrosti i odvažnosti da utičem na sve druge činioce u procesu odlučivanja da naše rešenje bude drugačije - rekao je Vučić.
Sve novine spakovala ispod Vlahovićeve Stolice
Sve novine spakovala ispod Vlahovićeve Stolice

On je poručio da se ove godine očekuje rast BDP od oko dva odsto, ali da su najveći izazovi rešavanje problema zaštićenih preduzeća, pre svega RTB „Bor“ i „Resavice“. Najavio je i da će prodaja „Železare Smederevo“ biti završena u junu.

Mali sa zgodnom crnkom
Mali sa zgodnom crnkom

Prepolovljen deficit

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da reforme koje je osmislio već 17 meseci daju dobre rezultate i naglasio da je budžetski deficit smanjen sa 6,6 odsto u 2014. na 3,7 odsto prošle godine.- Odustajanje od reformi nije moguće bez velikih troškova za sve, sem izuzetno malih grupa neradnika, muvatora i ostalih - zaključio je Vujović.
Gradonačelnik u sevdahu
Gradonačelnik u sevdahu

Padaju kamate

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da će inflacija i nadalje ostati niska i stabilna, kao i da je NBS stvorila uslove za dalji pad kamata, pogotovo na dinarske kredite.

Vujović: Ja bih da poručim kafu!Dušan Vujović je pokazao... pa, ajde da kažemo vrcavost. Na pitanje novinara koja je njegova politička poruka posle govora premijera Vučića i predsednika SES Aleksandra Vlahovića, ministar finansija je rekao: „Pa ja bih najpre da poručim kafu!“

„Masterkard“KARTICAMA PROTIV SIVE EKONOMIJEArtur Turemka, generalni direktor „Masterkarda“ za tržište Balkana, istakao je da je partnerstvo s Kopaonik biznis forumom od velike važnosti za njegovu kompaniju.- Smatramo da možemo da ponudimo Vladi, donosiocima odluka i regulatornim telima u Srbiji različita rešenja, proizvode i rešenja za inovativna plaćanja koja će moći bolje da oblikuju tržište i koja mogu da povećaju nivo finansijske inkluzije, a istovremeno mogu da smanje nivo sive ekonomije - poručio je on.

Siniša Mali veseliSiniša Mali se baš dobro zabavljao na koktelu dobrodošlice. Ako ništa drugo, delovao je kao najzadovoljniji. Gradonačelnik Beograda se u jednom trenutku, u onoj gomili sveta na koktelu, spojio sa zgodnom crnkom i posle nekoliko razmenjenih rečenica - i to na uvce - razvukao usta u šiiiiiroook osmeh!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track