PRAZNA KASA: Bez otpremnina 1.100 radnika
Foto: Thinkstock

Isplata državnih službenika debelo kasni

PRAZNA KASA: Bez otpremnina 1.100 radnika

InfoBiz -
Nemedicinsko osoblje bolnica u Srbiji duže od dva meseca očekuje naknade za odlazak iz službe, iako je zakonski rok da ih država isplati 30 dana

Više od 1.100 nemedicinskih radnika, čistačica, majstora, sekretarica ni dva meseca posle dobijanja otkaza nije dobilo otpremnine, iako je država po zakonu morala da ih isplati za 30 dana.Zaposleni u tehničkim i administrativnim službama i službama održavanja tako su ostali bez posla, plate i naknade koja im sleduje u slučaju gubitka radnog mesta.Oni su poslati na ulicu u sklopu racionalizacije u javnom sektoru, a ponašanje države kao poslodavca može se porediti s bahatim privatnim gazdama, koje takođe ne poštuju prava radnika.Zagorčan životU Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti kažu da su im u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) rekli da isplate kasne jer im Ministarstvo finansija, koje vodi ministar Dušan Vujović, još uvek nije prebacilo novac.U januaru i februaru bez posla je ostalo oko 2.100 nemedicinskih radnika, ali je manje od polovine njih dobilo otpremnine i novčane naknade, u zavisnosti od toga da li su dobili otkaz jer su proglašeni viškom ili su ga sami dali, odnosno pristali su na sporazumni raskid ugovora o radu.Gubitak radnog mesta je za sve njih bio veliki udarac, a s obzirom da je većina radila za bedne plate - čistačice su u proseku imale oko 20.000 dinara - kašnjenje otpremnina im je zagorčalo život.Miloš Petrović iz Novog Sada radio je na održavanju u jednoj zdravstvenoj ustanovi 30 godina. Kaže da je bez posla ostalo 13 njegovih kolega, neki u januaru, neki u februaru. Ovi koji su otišli u januaru pare su dobili početkom marta, posle dva meseca, a on, kao i ostali, još ništa.- Odnos prema nama je bio katastrofalan, kao da smo smeće. Oterali su nas za dva dana, rešenja su napisana brzinski, a sada nas zavlače. U RFZO kažu „pitajte ministarstvo“, a tamo nemaju pojma - priča Petrović, i dodaje da bi trebalo da dobije 6.000 do 7.000 evra.Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, potvrdio je za Kurir da nisu isplaćene sve otpremnine i novčane naknade, kao i da su novac dobili oni koji su bez posla ostali do kraja januara. I njima je isplata kasnila dva meseca, a dodaje on, i za ostale je kašnjenje isto.Ogromni problemiSavić navodi da je manje od polovine od ukupnog otpuštenih radnika, kojih je 2.100, isplaćeno, a objašnjenje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je da je glavni krivac za ovu situaciju Vujevićevo Ministarstvo finansija, koje je trebalo da do sada prebaci tražene iznose za naknade i otpremnine.- Ti ljudi su stvarno u ogromnim problemima. Prestali su da rade pre dva meseca, a nisu dobili otpremnine. Zakonski rok za isplatu je 30 dana, pa bivši zaposleni moraju da tuže državu da im nadoknadi štetu. Da je zaposleni prekršio zakon, bio bi momentalno kažnjen, a kad država to radi, nikom ništa - poručio je prvi čovek Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

RFZOOČEKUJEMO PARE POČETKOM APRILADušan Vujović, ministar finansija, juče nije imao komentar, a posle sedam dana čekanja Kurir je dobio odgovore Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u kojima se navodi da je zdravstvenim ustanovama prebačen novac za otpremnine 10. marta, a 22. marta deo novčanih naknada. - Preostali deo za naknade biće isplaćen u narednom periodu, po obezbeđenju finansijskih sredstava - očekujemo početkom aprila - dodali su u RFZO.Na dodatna pitanja o broju isplaćenih otpremnina i naknada, kao i broju bivših zaposlenih koji još čekaju novac, odgovora nije bilo.

Maksimalan broj zaposlenihVIŠAK ZA 2016. GODINU SE NE ZNAZoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kaže da država treba tek da odredi koliki je maksimalan broj zaposlenih u zdravstvu za 2016, pa će se na osnovu toga znati koliko ih je višak među nemedicinskih osobljem, jer medicinskog ima manje nego što je potrebno. - Postoji ideja da višak bude premešten u nove firme koje bi radile poslove za zdravstvene ustanove, ali taj model nije se pokazao dobrim na Zapadu, troškovi nisu smanjeni, a smrtnost pacijenata je povećana - navodi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track